STAVOVI

Nenad Nešić za "Avaz": Baba moje babe moja je baba ili Mario Marko del Tintoreto

Na Predsjedništvu su nam prezentirane sasvim druge stvari i dat nam je rok od 15 minuta da se odlučimo jesmo li za ili nismo

Nenad Nešić. Avaz

Piše: S. D.

14.12.2019

Nenad Nešić, poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik te stranke kazao je za „Avaz“ da ostaje pri svom stavu da Draško Aćimović ne može biti ministar za ljudska prava i izbjeglice, za šta ga je kandidiralo Predsjedništvo DNS-a, na čelu sa Markom Pavićem.   

- Moj kandidat je Mlađan Božović i ostajem pri svom prijedlogu. Nemam namjeru mijenjati stav. Gospodina Pavića izrazito cijenim i poštujem, ali je ovog puta pogriješio. Nenad Nešić i DNS ne mogu podržati čovjeka koji se zalaže za unitarnu BiH, a sami znate da je gospodin Aćimović bio potpredsjednik SDP-a. Nama je jasna politika SDP-a, jedan čovjek, jedan glas, to nije prihvatljivo za nas iz Republike Srpske niti za narod iz kojeg ja dolazim - kazao je Nešić za „Avaz“.

Upitan zbog čega je, onda, Predsjedništvo DNS-a jednoglasno podržalo Aćimovića kao kandidata, Nešić kaže, da u tom trenutku nisu imali sve informacije.

- Zato što su nama na Predsjedništvu prezentirane sasvim druge stvari i dat nam je rok od 15 minuta da se odlučimo jesmo li za ili nismo. Mi smo to podržali, a nakon što se završila sjednica i nakon što sam kontaktirao neke ljude, proučio ko je gospodin Draško Aćimović,  tog trenutka su meni počeli da stižu pozivi iz DNS-a od funkcionera, članstva, kao i od "običnog" naroda iz RS i pitali su: "Jesi li i ti, Nešiću, za unitarnu BiH kao gospodin Aćimović?", a znamo da se DNS i Marko Pavić često diče time da DNS nikad nije glasao ni za jedan prijenos nadležnosti s nivoa RS na BiH – kaže Nešić.

Na naš upit komentirao je i navode iz pisma za javnost kojim se danas oglasio Aćimović i u kojem, između ostalog, pojašnjava zbog čega se izjašnjava kao Italijan, što, između ostalog, smeta jednom dijelu funkcionera iz DNS-a.

- Čuo sam za pismo. Mogu samo da ga komentiram na ovaj način: Baba moje babe, moja je baba. Ako malo bolje pročitate i pogledate, morat ćete se složiti sa mnom. Otac mu od oca bio Srbin, Nikola. On se zove Draško Aćimović. Ne znam šta da vam kažem. Mario Marko del Tintoreto – kaže Nešić, aludirajući s ovim imenom na izmišljeni lik iz jednog filma, odnosno serije.

Odgovarajući na pitanje šta ukoliko Aćimović ipak bude ministar te hoće li možda, u tom slučaju, napustiti DNS, Nešić odgovara protupitanjem:

- A hoće li gospodin Pavić napustiti stranku ako prođe moj kandidat? Ja nemam namjeru napuštati DNS, to je moja kuća. U tom DNS-u Nenad Nešić ima historijski rezultat. Izborio sam direktno mandat i to je prvi put u historiji ove stranke da neko ima direktan mandat. Također, ako pogledate statistiku, otkako DNS izlazi na izbore pa do danas,  niko nije imao bolji rezultat od mene i to mi daje legitimitet da govorim u ime DNS-a - zaključio je Nešić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.