POSJETE Ministar vanjskih poslova BiH na "Doha Forumu 2019" u Kataru

Crnadak: Evropska budućnost životno pitanje i za BiH i za ostatak zapadnog Balkana

Potrebno je da EU radi na snažnijem privlačenju našeg regiona, rekao je Crnadak

Fena
14.12.2019 17:39

Crnadak: Pozvao na ulaganje u BiH

Foto: Arhiv

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje u radu "Doha Foruma 2019", koji se danas održava u glavnom gradu Katara. 

Forum, na kojem učestvuje više od 3.000 zvanica, među kojima i deset predsjednika i premijera te brojni svjetski ministri, jutros je svečano otvorio katarski emir.

Crnadak je učestvovao na specijalnom panelu, posvećenom budućnosti Evrope i značaju Evropske unije, kao i njenom širenju na zapadni Balkan.

Ministar je tokom izlaganja istaknuo da svijetu treba jaka Evropska unija, koja je utjecajan strateški igrač i efikasno rješava probleme, i unutrašnje i vanjske. Naglasio je da je evropska budućnost životno pitanje i za BiH i za ostatak zapadnog Balkana te da je potrebno da EU radi na snažnijem privlačenju našeg regiona.

- Ovo što smo do sada imali je presporo i jedini efikasan način je da EU traži dostizanje evropskih standarda i kriterija i u domaćim institucijama u najkraćem roku, stavljajući u prvi plan ono što je bitno za građane, a ne ono što je dobro za političare - rekao je Crnadak.

Ministar je na kraju, tokom razgovora sa predstavnicima katarskih medija, pozvao predstavnike svih zemalja učesnica Foruma i međunarodnih kompanija da budu više prisutni u BiH i regionu s novim investicijama i projektima. On je pozvao i državljane Katara da tokom ove zime što više iskoriste direktnu avioliniju Doha - Sarajevo i posjete Jahorinu, Bjelašnicu i druge zimske centre u BiH.

Prije početka Foruma, ministar Crnadak razgovarao je i s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušoluom.

Učešće na "Doha Forumu 2019" ministar završava prisustvom svečanoj večeri kod katarskog emira Tamima bin Hamada el-Tanija.

Komentari

NA VRH