ZANIMANJA

Ovo je jedina taksistkinja u Zenici: Žene se najviše obraduju kad me vide za volanom, a muškarci...

Odgovara mi, najprije, zbog fleksibilnog radnog vremena, jer sam majka dvoje male djece, kaže Beganović

Piše: D. Pašalić

15.12.2019

Beganović: U četvrtak je bio njen prvi radni dan. D. Pašalić

Velida Beganović prva je žena nakon agresije koja je dobila licencu za obavljanje taksi djelatnosti u Zenici, a rezultat je to trogodišnje upornosti i želje za ovim poslom.

Pozitivna trema

Kako priča u razgovoru za “Dnevni avaz”, završila je Pedagošku gimnaziju u Zenici, a potom i razliku predmeta za saobraćajnu struku kako bi njeni snovi postali java, ponajprije jer u Zenici nema nijedna žena koja radi kao taksista.

- Dugo  sam radila i u ugostiteljstvu, a onda sam se odlučila za ovaj posao. Odgovara mi, najprije, zbog fleksibilnog radnog vremena, jer sam majka dvoje male djece. Tako da mogu uskladiti posao i obaveze prema porodici. Tri godine sam ovo pokušavala i radila na tome, na kraju sam, srećom, uspjela - govori ona.

Ne krije da u početku nije imala punu podršku supruga, jer je taj  posao odgovoran i izazov i za muškarce, a kamoli žene.

- Naravno, sada je to sve došlo na svoje i suprug me apsolutno podržava. Ostali prijatelji, također, daju mi maksimalnu podršku, zbog čega sam posebno sretna i dodatno motivirana za rad - ističe ona.

U četvrtak je bio njen prvi radni dan i ne krije da je imala pozitivnu tremu. Reakcije sugrađana, kaže, bile su više nego odlične.

- Ko god me vidio, iskreno, bio je pozitivno iznenađen. Posebno su mi se obradovale sugrađanke. Bilo je čak i simpatičnih reakcija, pa su me pitali jesam li posudila od supruga auto ili zaista taksiram. Ne vjeruju da žena radi taj posao u Zenici – kaže Beganović te dodaje da nema straha dok radi odgovoran posao.

Hitni slučajevi

Ističe da će raditi tokom dana, a navečer isključivo u hitnim slučajevima, i to za one sugrađanke koje  poznaje, jer, ipak, opreza nikad dosta.

Korisni savjeti kolega

Beganović je sretna i što je naišla na ogromnu podršku kolega, koji su joj dali korisne savjete na početku njenog rada.

- Svi su mi tu, na raspolaganju. S kim god od kolega da sam sada razgovarala, pružili su mi punu podršku zbog čega sam im neizmjerno zahvalna – kaže Beganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.