GORAŽDE

Puljić: Htio bih da u nama poraste jedno dužno poštovanje prema svim žrtvama

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice u BiH i Srpske pravoslavne crkve

Piše: Al. B. / Avaz.ba

15.12.2019

Održani misno slavlje, procesija ulicama grada te molitva na obali Drine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Polaganjem cvijeća pred spomen-obilježjem i bacanjem ruža u rijeku Drinu na mjestu gdje su prije 78 godina ubijene, u Goraždu je obilježena godišnjica stradanja Drinskih mučenica. Obilježavanju godišnjice prisustvovao je i kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, koji je predvodio misno slavlje u Župnom uredu “Sveti Dominik”, procesiju ulicama grada te molitvu na obali Drine, na mjestu gdje su četnici 15. decembra 1941. ubili pet časnih sestara.

- Htio bih da u nama poraste jedno dužno poštovanje prema svim žrtvama, svima onima koji su stradali. Da mi, poštujući žrtve, znamo vrednovati život, jer vrednujući život, onda ćemo izbjeći sve ono što šteti životu. To su agresivnost, mržnja i isključivost. Mislim da je ovome društvu veoma potrebna upravo ta zdrava klima vrednovanja čovjeka u svim dimenzijama, jer ako se čovjek vrednuje, onda se i pravedni zakoni donose – kazao je nadbiskup Puljić.  

Cvijeće su na spomen-obilježje položili premijerka Bosanskopodrinjskog kantona Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine Edita Velić, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, a obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice u BiH i Srpske pravoslavne crkve.

Sestre Berhmanu Lajdeniks (Berchmana Leidenix) iz Austrije, Julu Ivanišević iz Hrvatske, Krizinu Bojanc i Antoniju Fabjan iz Slovenije te Hrvaticu mađarskoga porijekla Mariju Bernadetu Banju u decembru 1941. godine na Palama su zarobili četnici i sproveli ih prema Goraždu. Najstarija među njima, sestra Berhmana preminula je tokom napornog pješačenja, dok su ostale, nakon zatočenja u kasarni u Goraždu, bile suočene s pokušajem silovanja. Kako bi sačuvale svoju čast, skočile su sa prozora kasarne, u kojoj se danas nalazi osnovna škola. Njihova žrtva za čast i vjeru nagrađena je proglašenjem blaženih, zbog čega je Goražde danas na mapi najvažnijih gradova za katolike iz cijelog svijeta.

- Danas su se Goražde i njegovi građani pokazali kao jedan domaćinski grad, a i svi građani. Ovdje su vjernici iz svih dijelova svijeta, sreo sam čak neke iz Perua. I u narednom period očekujemo još više posjeta. Tako ćemo nastojati da unaprijedimo i segment turizma u ovom gradu – kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Već godinama se očekuje izdavanje dozvole za gradnju crkve posvećene Drinskim mučenicama, a Ramović obećava da će procedura biti okončana do kraja februara ili početka marta. Crkva bi se trebala graditi skoro 150 metara od mjesta stradanja Drinskih mučenica, u blizini objekta kantonalnih institucija.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.