STANJE NA PUTEVIMA Izvještaj BIHAMK-a

Vozači, oprez: Niske temperature i vlažan kolovoz formiraju poledicu

Na putevima na području Travnika, Mrkonjić-Grada, Doboja, Sarajeva i Foče upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog magle

Piše: Avaz.ba

Magla i poledica na većini puteva

Foto: Arhiv


Niske temperature i mjestimično vlažan kolovoz ovoga jutra pogoduju formiranju poledice, pa pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo dionice u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima.  

Na putevima na području Travnika, Mrkonjić-Grada, Doboja, Sarajeva i Foče upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog magle. Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava na dionici Šuica - Livno, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na magistralnom putu Zenica - Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 5 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 5 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj - Šićki Brod - Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo - Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima Jajce - Crna Rijeka (Zdaljevac), Ključ - Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo - Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik - Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani - Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

NA VRH

Komentari