SARAJEVO

Zasjedaju predsjedništva SBB-a i SDA

SIPA još vrši provjere kandidata za ministre i zamjenike iz RS i HDZ-a

Predsjedništvo SDA treba utvrditi danas četiri imena za zamjenike ministara. Avaz

Piše: S.D. /Avaz.ba

16.12.2019

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici u Sarajevu donijet će odluku o imenima kandidata za zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH. Riječ je o zamjenicima ministara finansija i trezora BiH, za ljudska prava i izbjeglice, pravde i zamjeniku ministra komunikacija i prometa.

Istovremeno ovaj organ SDA trebao bi potvrditi koalicioni sporazum i odluke koje su u petak donijeli i potpisali lideri SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić. Odluke u vezi s koalicijom sa SDA i DF-om trebali bi danas potvrditi i stranački organi Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, s liderom stranke Fahrudinom Radončićem na čelu. 

Nakon toga SDA bi trebala Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeću ministara BiH, dostaviti listu kandidata za ministre i zamjenike da bi mogli biti upućeni u proceduru provjera koje vrše Centralna izborna komisija BiH i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Izetbegović je u petak kazao da su kandidati koalicionih stranaka Bisera Turković, trenutna ambasadorica BiH u Kataru, kandidat za ministra sigurnosti BiH je Fahrudin Radončić (SBB), dok je kandidat za ministra odbrane BiH Sifet Podžić iz DF-a.

Podsjećamo, CIK je već obavio provjere za 11 kandidata za ministre i zamjenike iz stranaka iz RS i HDZ-a BiH.

Luka Miladinović, portparol SIPA-e, potvrdio je jutros za ''Avaz'' da su za njih u ovoj agenciji provjere još u toku.

- Još vršimo provjere i poduzimamo sve neophodne mjere i radnje. Nakon što to obavimo, uputit ćemo predsjedavajućem Vijeća ministara rezultate – kazao je Miladinović.

On je podsjetio da je zakonski rok za ovaj posao 30 dana, ali da će SIPA u najkraćem mogućem vremenu neophodnom za ovaj posao okončati svoje aktivnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.