SARAJEVO

Radončić: U ovoj teškoj situaciji važno je braniti interese Bošnjaka i građanski koncept

Piše: S. D. - Al. Ti.

16.12.2019

Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost BiH usvojilo je danas odluku da prihvati sporazum o koaliciji sa SDA i DF-om, kao i da Fahrudin Radončić, lider SBB-a, bude ministar sigurnosti BiH. Odluka je usvojena jednoglasno, a Damir Arnaut pokušao je da izvrši svojevrsni pritisak na stranačko predsjedništvo da promijeni odluku u vezi sa smjenom Vlade KS. Kako je novinarima kazao Admir Čavka, potpredsjednik SBB-a, Arnaut je rekao da je imao razgovor s ambasadorom SAD i Velike Britanije i da su oni na neki način zahtijevali da Vlada KS opstane i da su oni uvjetovali to.

Predsjedništvo SBB-a odbilo je ponuđenu ostavku Damira Arnauta, a potom ga smijenilo s pozicije člana Predsjedništva zbog nedopustivog čina pokušaja ucjenjivanja navodnim stavom međunarodne zajednice kada je u pitanju Kanton Sarajevo.

- Mi nismo pristali na uslovljavanje, mi smo veliki politički projekt i nećemo nikome dozvoliti da nas uslovljava. Također, nismo prihvatili odluku Damira Arnauta, koji je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika SBB-a i člana Predsjedništva, a mi smo donijeli i odluku da Damir Arnaut bude smijenjen s mjesta potpredsjednika i člana Predsjedništva, a o svim narednim koracima ćemo obavijestiti javnost. Želim reći da je gospodin Arnaut rekao da je taj zahtjev iznuđen od Ambasade Velike Britanije i Ambasade SAD u BiH, stoga je Predsjedništvo SBB-a donijelo odluku da Arnauta smijeni s mjesta tih pozicija - kazao je Čavka.

Novinarima se obratio i lider SBB-a Fahrudin Radončić. Na pitanje kako komentira navode Damira Arnauta da su predstavnici ambasada favorizirali vladu šestorke u Kantonu Sarajevo, Radončić je odgovorio da ne vjeruje da se to dogodilo.

- Vi kao odgovoran politički projekt na to morate odgovoriti suverenim odlukama čak iako čovjek nije rekao istinu, a jeste, on je na Predsjedništvu izjavio da je jučer imao sastanak s ambasadorom SAD u Sarajevu. Ja lično poznajem gospodina ambasadora i čvrsto vjerujem da se to nije dogodilo. Čisto sumnjam da su britanski i američki ambasador, kao jako iskusni diplomati, kao zemlje koje puno pomažu Bosni i Hercegovini, kao zemlje koje se nikada nisu miješale u formiranje vlasti na način da imaju svoje favorite i da naređuju koja će vlast činiti vladajuću koaliciju, 100 posto sam siguran da oni to nisu uradili. S druge strane, imate članove Predsjedništva koji s razlogom traže da SBB pokaže svoju suverenost kada su u pitanju ucjene ma kojeg člana SBB-a - kazao je Radončić.

Odgovorio je i na pitanje novinara hoće li Arnaut ostati član SBB-a.

- On je meni ovdje na izlasku rekao da ostaje član SBB-a, on nema izborni legitimitet kao gospodin Zvizdić sa 40 hiljada glasova, gospodin Damir Arnaut je na kompenzaciji. To znači da on s četiri hiljade glasova nije mogao ući u Predstavnički dom, jer je, recimo, gospodin Jusko imao 10 hiljada glasova. Ušao je zbirom svih naših glasova. Ima obavezu da provodi politiku SBB-a, a poslanik koji uđe samostalno ima legitimitet da izađe iz stranke i da provodi politiku koju su mu dali glasači. Ali glasači nisu izabrali gospodina Arnauta, nego mi - rekao je Radončić.

Inače, Arnaut je "pobjegao" nakon sjednice, izbjegavajući tako odgovoriti na pitanja novinara.

Govoreći o koaliciji sa SDA i DF-om, Radončić je kazao da su on, Bakir Izetbegović i Željko Komšić procijenili u trenutku kada je zaista izuzetno teška politička situacija u BiH da se treba ponašati odgovorno i nesebično.

- Imate situaciju da se Hrvatska i Srbija takmiče u naoružavanju. Imate situaciju da iz Srbije, pa i Republike Srpske dolaze glasovi da je to jedna teritorija. Imate situaciju da Albanija i Kosovo ukidaju granice. Imate situaciju da neko migrante u ogromnim talasima šalje u ovu zemlju, pa možda i u Evropsku uniju. U takvoj situaciji ostaviti Bošnjake bez minimalnog jedinstva i ostaviti Bošnjake bez onog što se zove građanski koncept gospodina Komšića, za nas bi bilo neodgovorno. Ako je ko patio od zloupotrebe vladajuće stranke, patio sam ja. Ali vi kao odgovoran čovjek nemate pravo da svoju sujetu stavite ispred interesa BiH i njenih građana. Tako da ću ja biti, naravno ako to potvrdi Predstavnički dom, ministar sigurnosti BiH - naveo je Radončić.


S današnje konferencije za novinare nakon sjednice Predsjedništva SBB-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Na pitanje ima li kao novi ministar sigurnosti BiH rješenje za migrantsku krizu, Radončić je kazao da ima, ali da ne bi prejudicirao, da ''sačekamo šta će se dešavati“.

- Koliko vidim, nažalost, tih ozbiljnih, multidisciplinarnih planova nema. Tu moraju da rade sva ministarstva, svi nivoi vlasti - državna, entitetske, kantonalne, općinske i mislim da ćemo tu imati svi zajedno puno posla - rekao je Radončić.

Novinarsko pitanje bilo je i koji su naredni koraci kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo.

- Vidjeli ste gospodina Konakovića. On je rekao da mi nemamo dovoljno ruku. A onda se ja pitam zašto onda tolika nervoza. Zašto je Damir danas želio istupiti s mjesta potpredsjednika SBB-a ako mi nemamo tih 18 ruku? Zašto gospodin Konaković i druga gospoda toliko javno, da ne kažem, kukaju, problematiziraju tu stvar, ako su sigurni da nemamo većinu? Da su sigurni, rekli bi - šta nas briga šta pričaju Radončić, Izetbegović i Komšić, mi nastavljamo po svome - da kupujemo helikoptere itd. - zaključio je Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.