NOVITETI

Krivolovci pomjeraju granice: Sada su počeli koristiti specijalne uređaje

Ilustracija. Arhiv

fena/ Avaz.ba

16.12.2019

U posljednje vrijeme na lovištima u Livanjskom kantonu zabilježeni su slučajevi krivolova u noćnim satima uz uporabu termovizijskih uređaja, upozorili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva LK. 

Stoga je iz Ministarstva upućen poziv policijskim stanicama, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za šumarstvo LK, kao i korisnicima lovišta da poduzmu dodatne mjere kako bi se toj praksi stalo ukraj. 

U dopisu koji je uputio kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić od svih mjerodavnih institucija zatražen je pojačan angažman te kontrola prometnica i šumskih putova da bi se osigurao mir divljači u vrijeme nelovnih dana u lovištima LK. 


Divljač na meti krivolovaca. Ilustracija

Prema riječima predsjednika Udruženja "Orlov kuk" iz Tomislavgrada Mate Buntića, lovačka udruženja poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi se problem krivolova suzbio no, prema njegovim riječima, da bi se taj cilj postigao, bit će potreban snažniji angažman policije.

- Nadamo se da će nam i Policijska uprava Tomislavgrad pomoći u sprečavanju ovakvih pojava, prije svega kontrolom prometnica, vozila i naoružanja koje neki pojedinci, nažalost, još nose nelegalno - istaknuo je Buntić.

Upozorio je kako bi se nešto trebalo poduzeti i oko sistema kažnjavanja krivolovaca, jer sadašnji sistem nije učinkovit.

- Mi smo predlagali da MUP LK vodi evidenciju kršenja Zakona o lovstvu po principu tretiranja prometnih prekršaja, tako da počinioci prekršaja ne bi mogli, naprimjer, produžiti registraciju vozila, izvaditi bilo kakav službeni dokument i slično, sve dok ne izmire novčana dugovanja po prekršajnim nalozima. Međutim, taj prijedlog naišao je na zatvorena vrata - dodao je Buntić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.