POZICIJE

Pročitajte ko je u novembru dobio posao u državnim institucijama

Postavlja se pitanje opravdanosti svih zapošljavanja u ovoj godini

Institucije BiH. Avaz

Piše: S. D. / Avaz.ba

16.12.2019

Iako vlast godinama donosi odluke o moratoriju na zapošljavanje u državnim institucijama, BiH iz mjeseca u mjesec potvrđuje da je neslavni rekorder po glomaznosti administracije u Evropi. Tako je od prošlogodišnjih izbora do danas, u vremenu kada još nije ni formirana vlast na državnom nivou, u nekoj od bh. institucija zaposleno na desetine osoba.  

U novembru „juriš na državne jasle“ bio je malo manjeg intenziteta u odnosu na prvu polovinu ove godine, kada je u prosjeku na mjesečnom nivou zapošljavano dvadesetak osoba, pa je, prema podacima objavljenim u ''Službenom listu'', zaposleno "tek" sedam osoba. 

S obzirom na to da je Parlament BiH donedavno bio u blokadi, da institucije još nisu dostavile u parlamentarnu proceduru ni izvještaje o radu za prošlu godinu i da budžet za ovu godinu nije usvojen, postavlja se pitanje opravdanosti svih zapošljavanja u ovoj godini. Ako se ovome pridoda i činjenica da je jedan od uvjeta naše zemlje na evropskom putu reforma javne uprave, koja podrazumijeva smanjivanje administracije, onda je pitanje o potrebi dovođenja novih ljudi na državne jasle još logičnije.

U nastavku pročitajte imena državnih službenika zaposlenih prošlog mjeseca, a koja su objavljena u posljednjem izdanju ''Službenog lista BiH''. 

Mario Marić postavlja se na radno mjesto stručni savjetnik Odsjeka krivične odbrane u Sektoru za krivičnu pomoć i edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH - Ministarstvo pravde BiH

Aleksandar Škobo postavlja se na radno mjesto viši stručni saradnik za pravne poslove u Odsjeku za normativno-pravne poslove Sektora za pravne, kadrovske i opće poslove - Agencija za policijsku podršku. 

Dražen Ćeha postavlja se na radno mjesto viši stručni saradnik za održivi povratak u Odsjeku za obnovu, projekte i programe održivog povratka Sektora za obnovu, razvoj, monitoring i regionalne centre - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Adnan Hodžić postavlja se na radno mjesto stručni saradnik za monitoring u RC u Odsjeku za razvoj i monitoring Sektora za obnovu, razvoj, monitoring i regionalne centre - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Bego Uvalić postavlja se na radno mjesto stručni saradnik u RC u Odsjeku regionalnih centara Sektora za obnovu, razvoj, monitoring i regionalne centre - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Goran Maunaga postavlja se na radno mjesto viši stručni saradnik za komunikaciju i edukacije u Odjelu - Parlamentarni centar za evropske integracije Sektora za Evropsku uniju - Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH. 

Faruk Zukić postavlja se na radno mjesto viši stručni saradnik za publikacije u Odjelu za izdavačku djelatnost i publikacije Informaciono-dokumentacionog sektora - Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.