SARAJEVO

Izetbegović: Za smjenu Vlade KS imat ćemo 19, a ne 18 ruku

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

16.12.2019

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj je donesena konačna odluka o imenima osoba koje će kandidirati za nove članove u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDA, na prijedlog Kadrovske komisije ove stranke, potvrdilo je da se Bisera Turković imenuje za ministricu vanjskih poslova BiH, kao i kandidate za mjesta zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH. 

Kako je na konferenciji za medije rekao Bakir Izetbegović, lider stranke, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH bit će Nedžad Branković, a zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović. Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, a zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić.

S pres-konferencije. M. Kadrić

Prije početka sjednice Predsjedništva SDA u 13 sati održana je sjednica Kadrovske komisije SDA, koja je raspravljala o imenima kandidata za funkcije ove stranke.

Izetbegović je pozdravio usvajanje Programa reformi i ocijenio da vjeruje da će izbor Vijeća ministara biti moguć do 23. decembra. Pozvao je HDZ da predloži kandidata za predsjednika Federacije da bi se ubrzalo formiranje vlasti.

Rekao je da se Evropska komisija mora jače uključiti u migrantsku krizu jer je migrantima BiH samo prolazna stanica. Ocijenio je da je izvještaj nezavisnog stručnjaka Rajnharda Pribea (Reinhard Priebe) realan i da je potrebno izvršiti reformu pravosuđa u BiH.

Govoreći o Vladi KS, pozdravio je prijedlog da novi premijer bude Mario Nenadić i kazao da vjeruje da će koalicija SDA, SBB-a i DF-a u Skupštini imati ne 18 nego 19 ruku.

Dodao je da ne zna šta je to Vlada do sada uradila osim što je imala lijepih ideja.

- Neka mi neko pokaže šta su uradili - rekao je Izetbegović.

Vjeruje da će biti opstrukcija, ali da će to za mjesec do dva biti okončano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.