AKTUELNO

Zabranjen uvoz 180 djačijih igračaka "Camaner Fashion Style“ jer su štetne po zdravlje

Pošiljka ne ispunjava propisane parametre kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu, kao takva ne može uvesti niti staviti u promet

Fena

16.12.2019

Sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) na mjestu carinjenja Tuzla, u toku redovnog pregleda pri uvozu, naložila laboratorijsku analizu pošiljke dječijih igrački-seta lutki pod nazivom "Camaner Fashion Style“, porijeklom iz Kine.

Prema dostavljenim nalazima iz prvog analitičkog izvještaja, a nakon hemijske analize 6. decembra, za koju uvoznik nije tražio superanalizu, utvrđeno je da ispitani uzorak odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di(2-etiheksil) ftalat (DEHP) s liste ftalata na koje se odnose ograničenja, predviđenih čl. 3. Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.


Set lutki "Camaner Fashion Style". Fena

Zdravstvena neispravnost ispitanog uzorka pokazuje da se kontrolirana pošiljka, koja zbog nivoa štetnih materija, odnosno povećanog sadržaja di(2-etiheksil) ftalata (DEHP) ne ispunjava propisane parametre kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu, kao takva ne može uvesti niti staviti u promet.

- Shodno navedenom, zabranjen je uvoz zdravstveno neispravne pošiljke u količini od 180 dječijih igračaka - seta lutki pod nazivom "Camaner Fashion Style“ i, istovremeno, naređeno njeno uništavanje - saopćeno je iz FUZIP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.