SAZNAJEMO Predsjedavajući Predsjedništva BiH potvrdio za "Dnevni avaz"

Komšić pisao Tužilaštvu, uhapšeni Osmanović mora biti iz Srbije izručen BiH

M.Aš. / Avaz.ba

Komšić: Čeka odgovore

Foto: Arhiv


Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider DF-a, pisao je prije nekoliko dana Tužilaštvu BiH i zatražio da se uhapšeni borac Osman Osmanović, koji se nalazi u pritvoru u Srbiji, izruči našoj državi.

Komšić je u dopisu Tužilaštvu BiH zatražio da se ova pravosudna institucija pozove na protokol potpisan sa Srbijom prema kojem bi Osmanović bio izručen BiH, čiji je državljanin.

Ovu informaciju potvrdio je za "Dnevni avaz" i Komšić. No, kako nam je rekao, još nije dobio odgovore. Komšić se odmah nakon vijesti o hapšenju Osmanovića usprotivio potezima Srbije i najavio reakciju.

  • Osmanović: Nalazi se u pritvoru u Srbiji

    Osmanović: Nalazi se u pritvoru u Srbiji

    Foto: Arhiv


Osmanović, podsjećamo, bivši direktor Porezne uprave Distrikta Brčko i nekadašnji pripadnik HVO-a i Armije RBiH, uhapšen je prije 15 dana na prijelazu Sremska Rača između BiH i Srbije i određen mu je pritvor.

On se tereti da je tokom ljeta 1992. godine u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kasnije Armije RBiH, zajedno s više pripadnika te jedinice, nanosio povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske RS.

Uhapšen je na osnovu opskurnog dokumenta “Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u bivšoj BiH u periodu 1992.–1996. godine”, koji je 6. avgusta 2001. godine objavio Dokumentacijski centar RS za istraživanje ratnih zločina, a zatim podnesena krivična prijava.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će tražiti izručenje, ali se za sada ne zna je li molba zvanično i upućena.

NA VRH

Podijeli članak na