SARAJEVO

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Zastupnicima će biti predstavljena i Informacija o produženju važenja Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za peridod 2015. – 2019. godine do kraja 2020. godine.

Piše: S. M. / Avaz.ba

17.12.2019

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

11:30

Zastupnik Damir Mašić je kazao da je sramotno da Međunarodni aerodrom Sarajevo ima ograničeno radno vrijeme koje je sada od pet do 23 sata.

- Interesira me kada će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputiti u proceduru izmjene Zakona o PIO-u? Naime, sada imamo i presudu Ustanovnog suda FBiH u kojoj stoji da penzioneri ponovo mogu raditi. Također, neprestano me zaustavljaju borci i pitaju kada će se izmijeniti Zakon o PIO-u i prema njima ispraviti nepravda, da mogu sa 62 godine u penziju i da im se za svaku godinu provedenu u ratu umjesto sadašnjih pola boda, računa bod. Zašto ove izmjene u svojoj ladici drži federalni ministar rada i socijalne politike - rekao je zastupnik Irfan Čengić iz SDP-a.

10:25

U okviru dijela sjednice u kojem zastupnici postavljaju pitanja Vladi zastupnica Saveza za bolju budućnost BiH Azra Hadžić-Bećirspahić uputila je inicijativu Vladi i nadležnim ministarstvima i preduzećima da ukinu naplatu putarine za građane BiH na autoputevima u našoj zemlji. Također, navela je da bi se za strane državljane trebale uvesti vinjete. 

Ovu inicijativu obrazložila je činjenicom da građani kroz cijenu goriva već plaćaju i putarinu i akcize za cestogradnju.

Također, zastupnica Hadžić-Bećirspahić zatražila je od nadležnog federalnom ministarstva da napravi jedinstven registar poljoprivrednih poticaja koji se isplaćuju iz budžeta FBiH.

10.00

U Zastupničkom domu Federalnog parlamenta počela je vanredna sjednica na kojoj će se, između ostalog, po hitnom postupku raspravljati o izmjenama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Zastupnicima će biti predstavljena i Informacija o produženju važenja Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za period 2015.–2019. godine do kraja 2020. godine.

Također, tu je i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu , a na dnevnom redu naći će se i nekoliko prijedloga odluka o zaduženju kod stranih banaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.