SAZNAJEMO

Prevaranti iz Sarajeva lažnim Viber porukama ojadili građane za desetine hiljada KM, kupovali mobitele...

FUP: Akcija izvedena sinoć prije 22 sata. Arhiv

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

17.12.2019

Trojica pripadnika kriminalne grupe iz Sarajeva uhapšena su jučer zbog prevara vezanih za obmanjivanje ljudi lažnim obavijestima da su postali dobitnici nagrada, nakon čega su im tražili podatke s platnih kartica.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave policije (FUP), njihovi službenici su 16. decembra 2019. godine, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapsili E. Đ. (1989.), D. M. (1997.) i N. B. (1969.), koji se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnog djela, a u vezi s krivičnim djelom prevare.

Izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo koje koriste osumnjičeni te su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi naredbom suda, a koji potječu ili se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima.

- Federalna uprava policije je u prethodnom periodu zaprimila više prijava fizičkih osoba protiv ove kriminalne grupe koja se sumnjiči da je u periodu od juna do decembra 2019. godine neovlašteno došla do podataka s bankovnih platnih kartica više građana s područja cijele Bosne i Hercegovine tako što su uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber, upućivali poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećene osobe obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona ''UniCredit banke'', ''Raiffeisen banke'' i ''Fondy fondacije''. Nakon toga su oštećeni, ne sumnjajući da se radi o prevari, dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, a oni su zloupotrebljavani za online internet klađenje, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pribavili znatnu imovinski korist.

Saznajemo da je ova kriminalna grupa uhapšena sinoć na prije 22 sata, a na osnovu lažnih obavijesti, prevarili su građane i pravna lica za više desetina hiljada maraka.

Novac su trošili na mobitele i online klađenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.