PARLAMENT BIH

Ustavnopravna komisija izjasnila se o zahtjevu Ustavnog suda

Razmatran je i zahtjev Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH

Zgrada zajedničkih institucija. Avaz

Piše: S. D. Avaz.ba

17.12.2019

Ustavnopravna komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH razmatrala je danas zahtjev Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, čiji je podnosilac član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Komisija je konstatirala da je PSBiH, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, 2004. godine donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

Također, u vezi sa zahtjevom Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi člana 17. tačka 22) u vezi s članom 18. tačka a) Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji su podnosioci predsjednik i sudije Suda BiH, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH konstatirala je da je Ustavni sud BiH već donio odluku o ovom zahtjevu, kao i da Ustavnopravna komisija iz objektivnih razloga nije mogla dostaviti mišljenje Ustavnom sudu BiH o ovom zahtjevu.  



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.