PARLAMENT BIH

Poslanici razmatraju budžet i sporazume o investicijama

Tek je danas na dnevnom redu Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnim obavezama BiH za 2019., o čemu se trebalo raspravljati početkom, a ne krajem godine

S današnje sjednice. S. Saletović

Piše: S. D. /Avaz.ba

18.12.2019

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Godinu nakon konstituiranja ovog doma, tek se danas održava može se reći prva redovna radna sjednica, na kojoj bi poslanici konačno trebali posvetiti pažnju brojnim pitanjima, koja su se na dnevnom redu trebala naći još početkom ove godine.  

Tek je danas na dnevnom redu Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnim obavezama BiH za 2019., o čemu se trebalo raspravljati početkom, a ne krajem godine. No, zbog poznate donedavne blokade u radu Parlamenta BiH, budžet nije razmatran, a institucije i međunarodne obaveze finansirane su na osnovu odluke o privremenom finansiranju.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora, kazao je jučer novinarima u Sarajevu da bi usvajanjem budžeta za ovu godinu, iako sa zakašnjenjem, došlo do deblokade sredstava za kapitalne investicije, jer kad se primjenjuju odluke o privremenom finansiranju, zakonom je dozvoljeno samo korištenje budžetskih sredstava za tekuće održavanje, a ne i za investiranje.

Očekuje se da će budžet biti i usvojen, sudeći barem prema stavu poslanika i iz pozicije i opozicije, koji su ga jučer podržali na sjednici Komisije za finansije ii budžet ovog doma.

Poslanici će se izjašnjavati i o Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Na dnevnom redu su, između ostalog, i zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama po hitnom postupku, zatim Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku. Zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom zakonodavnom postupku skinut je s dnevnog reda.

Nakon godinu blokade rada, poslanici će razmatrati i niz dokumenata koji se uglavnom odnose na finansiranje brojnih projekata, za čiju je realizaciju sredstava neophodna saglasnost Parlamenta BiH.

Ratifikacijom tih sporazuma trebala bi biti deblokirana sredstva namijenjena za infrastrukturne projekte, iza kojih stoje međunarodne finansijske institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.