PARLAMENT BIH

Usvojeni i Zakon o osiguranju depozita te niz sporazuma koji deblokiraju investicije

Nakon što su poslanici DF-a najavili da neće podržati izbor Jasmina Terovića za sekretara Zajedničke službe PSBiH, SDA je povukla ovaj prijedlog s dnevnog reda

Predstavnički dom PSBiH. Avaz

Piše: S. D. /Avaz.ba

18.12.2019

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, kao i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2017. te izvještaj o izvršenoj reviziji za istu godinu, te za 2018. godinu.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, koji je u proceduru uputio poslanik SBB-a Damir Arnaut, i kojim je tražio  ograničavanje visine otpremnine za odlazak u penziju na 10.000 markaa, sa sadašnjih u nekim slučajevima i 30.000 maraka, nije usvojen, jer nije bilo entitetske većine iz RS, pa je zakon poslan na dodatno usaglašavanje.

Poslanici su konačno usvojili i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Nakon godinu blokade rada, poslanici su usvojili niz dokumenata koji se uglavnom odnose na finansiranje brojnih projekata, a za čiju je realizaciju sredstava neophodna saglasnost Parlamenta BiH.

Ratifikacijom tih sporazuma bit će deblokirana sredstva namijenjena za infrastrukturne projekte, a iza kojih stoje međunarodne finansijske institucije.

Nakon što su poslanici DF-a najavili da neće podržati izbor Jasmina Terovića za sekretara Zajedničke službe PSBiH, SDA je povukla ovaj prijedlog s dnevnog reda. Marin Vukoja imenovan je ponovo za sekretara Predstavničkog doma PSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.