BANJA LUKA Ambasador BiH u Norveškoj

Ambasador Makarević: BiH firma osvaja islandsko energetsko tržište

Fena
18.12.2019 12:24

Ambasador BiH u Norveškoj u posjeti Banjoj Luci

Foto: Fena

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević posjetio je sjedište ''Elnos Grupe'' u Banjoj Luci, gdje je istaknuta potreba da privrednim subjektima koji posluju na inozemnom tržištu, kroz saradnju s diplomatskim predstavništvima zemlje, bude pružena podrška u rješavanju administrativnih barijera koje su karakteristične za zemlje van EU.

Kao rezultat dijaloga, pokrenuta je inicijativa za potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Islanda, čime bi mogućnost privredne saradnje između dviju zemalja mogla biti dodatno poboljšana.

Potpredsjednik ''Elnos Grupe'' Branko Torbica izjavio je da je njihova strategija usmjerena prema dugoročno profitabilnom rastu kompanije, jačanju pozicija na regionalnom i skandinavskom tržištu, te otvaranju novih tržišta i novih segmenata poslovanja, prateći savremene trendove u elektroenergetici.

Ambasador Makarević naglasio je da je ''Elnos'' vrlo uspješan i na islandskom tržištu, gdje je grupacija prije skoro pet godina osnažena novom članicom ''Elnos Iceland'', sa sjedištem u Rejkjaviku.

Također, ''Elnos'' je aktivan i u Norveškoj. Istaknuto je da je širenje na tržište Norveške bio prirodan nastavak aktivnosti ''Elnos Grupe'' u skandinavskim zemljama, a kompanija u Oslu registrirana je sredinom 2017.

Na jednom od najnaprednijih energetskih tržišta na svijetu učestvovali su u izgradnji HVDC transformatorske stanice, a u godinama koje predstoje planiraju da djelatnost u Norveškoj prošire i na oblast izgradnje dalekovoda, saopćeno je.

Komentari

NA VRH