POTVRĐENO AVAZU

SIPA okončala provjere za 10 kandidata za ministre i zamjenike, pristigli i novi zahtjevi

Miladinović je kazao da ne može govoriti o rezultatima provjera, jer je, kako je rekao, saopćavanje rezultata provjera u nadležnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Avaz

Piše: S. D. /Avaz.ba

18.12.2019

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) okončala je provjere za 10 od 11 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH iz stranaka iz RS i iz HDZ-a BiH za koje su zahtjevi za provjeru u tu agenciju pristigli prošle sedmice, potvrdio je za „Avaz“ Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Miladinović je potvrdio i da je SIPA dobila zahtjeve za provjeru još osam kandidata za ministre i zamjenike ministara, a za koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas utvrdila da ispunjavaju uvjete da uđu u novi saziv Vijeća ministara BiH.

Riječ je o kandidatu za ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađenu Božoviću, kandidatu za ministra sigurnosti Fahrudinu Radončiću, kandidatkinji za ministricu vanjskih poslova Biseri Turković te kandidatu za ministra odbrane Sifetu Podžiću.

U SIPA-u su radi provjera stigla i imena kandidata za zamjenike ministara Dževada Mahmutovića, Nedžada Brankovića, Nezira Pivića i Hazima Rančića, koji su, također, već provjereni u CIK-u.

Miladinović je kazao da SIPA užurbano radi na provjerama kako bi taj proces što prije bio okončan i kako bi rezultati bili dostavljeni što prije Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Miladinović je kazao da ne može govoriti o rezultatima provjera, jer je, kako je rekao, saopćavanje rezultata provjera u nadležnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Provjere u SIPA-i okončane su za Stašu Košarca (SNSD), kandidata za ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, Vojina Mitrovića (SNSD), kandidata za ministra prometa i komunikacija, Vjekoslava Bevandu (HDZ), kandidata za ministra finansija, Josipa Grubešu (HDZ), kandidata za ministra pravde, Ankicu Gudeljević (HDZ), kandidatkinju za ministricu civilnih poslova BiH. SIPA je završila provjere i za kandidate za zamjenike ministara Josipa Brkića, Miju Krešića i Ljiljanu Lovrić.

Kako saznaje „Avaz“, do kraja radnog dana provjere će biti okončane i za Vladimira Mijatovića, kandidata za zamjenika ministra sigurnosti.

Inače, od brzine okončanja provjera u SIPA-i zavisi hoće li sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi bilo imenovano Vijeće ministara BiH biti održana 23. Ili 30. decembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.