POLITIKA

Zastupnici traže vanrednu sjednicu: Na budžetu USK 750 novouposlenih u samo 10 mjeseci

Postoje ozbiljne indicije da se ovakvim enormnim zapošljavanjem na teret budžeta osiguravala podrška Vladi USK među pojedinim skupštinskim poslanicima

S jedne od ranijih sjednica. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

18.12.2019

Zastupnici Stranke demokratske akcije, zajedno za zastupnicima Demokratske fronte i POMAK-a, uputili su danas zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine USK Razimu Halkiću zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona o temi zapošljavanja u kantonalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Unsko-sanski kanton u 2019. godini. 

Potpisnici zahtjeva navode da je, odgovarajući na zastupničko pitanje Zikrije Durakovića, Porezna uprava FBiH - Kantonalni ured Bihać dostavila zastupnicima informaciju o broju novouposlenih osoba u prvih 10 mjeseci tekuće godine u kantonalne organe uprave i institucije čiji je osnivač Unsko-sanski kanton. 

U informaciji se navodi da je u navedenom periodu radno angažirano ukupno 750 osoba, od čega su 523 prijave na obrascu JS 3100 (broj prijavljenih radnika, odnosno zasnovanih radnih odnosa), a 227 prijava na obrascu JS 3120 (registrirani ugovori o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa).

- I na osnovu površne analize može se zaključiti da je ovakav nivo zapošljavanja drastično veći u odnosu na proteklih 10 godina i da ima jasne političke konotacije. Postoje ozbiljne indicije da se ovakvim enormnim zapošljavanjem na teret budžeta osiguravala podrška Vladi USK među pojedinim skupštinskim poslanicima. Osim toga, u ovom trenutku je aktuelno nekoliko desetina konkursa koji će rapidno povećati broj zaposlenih. Kod raspisivanja jednog broja konkursa nisu ispoštovane zakonske procedure i podzakonski akti koji predviđaju dostavljanje uvjerenja o nekažnjavanju - piše u zahtjevu.

Zahtjevi. Avaz

Šef kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić smatra da ovi podaci trebaju biti predmet ozbiljne rasprave.

- Prostom matematikom mi dolazimo do podatka da Vlada USK na budžet dovodi 2,5 osobe dnevno. Na sjednici očekujemo da nam direktor Unsko-sanskih šuma iz A-SDA objasni kako je, uprkos financijskim problemima preduzeća, uspio naći novac za plate 262 novouposlena. Isto tako, želimo pitati direktora Kantonalne bolnice iz SDP-a na kojim radnim mjestima nalazi se 58 osoba koje su zasnovale radni odnos u bolnici, iako svi znamo da se naš kanton suočava s manjkom medicinskog kadra. Javnost treba da dobije informaciju o tome koliko novouposlenih u javnim preduzećima i ustanovama posjeduje diplome škola Admira Hadžipašića, koliko je među njima stranačkih aktivista, rodbine zastupnika i visokih funkcionera vladajućih stranaka. Prije nekoliko dana premijer je ustvrdio da podaci Poreske uprave nisu istiniti, pa i on će imati priliku da odgovori na naša pitanja. Također, SDA će predložiti neke mjere da se ovakav način zapošljavanja obustavi, poput poništavanja konkursa koje su u toku, te moratorija na zapošljavanje - rekao je Musić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.