APSURDI

Diler, umjesto 36.500, zatvorsku kaznu platio 5.005 maraka!

Osuđeniku kaznu zatvora zamijenio novčanom, ali nije poštovao sudsku praksu da se svaki dan zatvora računa kao 100 maraka

Perić: Kritičar loše kaznene politike. Avaz

Piše: M. Aščić

19.12.2019

Sudija suda BiH Branko Perić, koji je posljednjih nekoliko godina glavni kritičar stanja u pravosuđu, loše pravosudne i kaznene politike, našao se ovih dana u centru skandala!

Sve jasno

Perić je, naime, u julu donio rješenje kojim je jednom osuđeniku kaznu zatvora od godinu zamijenio novčanom kaznom. No, iako je sudska praska da se svaki dan zatvora računa kao 100 maraka, Perić je zamijenio kaznu zatvora novčanim iznosom i, umjesto na 36.500 KM, donio rješenje na iznos od svega 5.005 KM.

O ovoj skandaloznoj odluci pisala je prije nekoliko dana i Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a BiH. Ona je na ovaj apsurd upozorila na društvenim mrežama i najavila čak i prijavu protiv ovog sudije.

U njenoj reakciji je navedeno da je sudija Perić, ustvari, pogodovao, kako je napisala, osuđenom dileru droge i smanjio mu kaznu zatvora na godinu.

Faksimil rješenja koji je donio sudija Perić. Faksimil

Potiče kriminalce

- Ovakvim načinom kažnjavanja, ne da nije postignuta generalna i specijalna prevencija, nego se potiču kriminalci da i dalje čine kaznena djela - napisala je Jukić.

Nezvanično saznajemo da nikome ni u Sudu BiH nije jasan ovakav potez sudije Perića, pogotovo što je dobro upoznat sa sudskom praksom. Na ovaj način državni budžet ostao je uskraćen za 31.500 maraka.

 Koliko je bio u pritvoru

Diler s Pala, kako je navedeno, osuđen je u decembru prošle godine i u pritvoru proveo mjesec.

Po tome ni po vremenu provedenom u pritvoru novčana kazna nije mogla biti manja.

Uostalom, u presudi je rečeno da je osuđeni srednjeg imovnog stanja, a ne lošeg, zbog čega ne bi bio u mogućnosti da plati puni iznos.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.