SUD BIH

Suđenje Vikiću: Svjedok izjavio da je vidio kada je Herenda pucao u zarobljene vojnike

Svjedok je kazao da su se čula dva do tri rafala i da su zarobljenici pali

Vikić pred Sudom BiH. Arhiv

Birn

19.12.2019

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje Draganu Vikiću i drugima optuženim u predmetu "Veliki park". Svjedok odbrane je izjavio da je vidio kada je Nedžad Herenda pucao u zarobljene vojnike u Velikom parku u Sarajevu u aprilu 1992. godine.

Dajući prvi put zvaničnu izjavu o ovim događajima, Amir Međić je kazao da je 22. aprila bio na prijavnici u Domu policije kada su tri njemu nepoznata osobe dovele osmoricu zarobljenih vojnika.

Međić, koji je bio pripadnik rezervnog sastava Odreda specijalne policije, rekao je da je nastala gužva i galama i da je krenuo prema kancelariji komandanta odreda Dragana Vikića.

- On je izašao u civilu… Pita: ''Ko su oni, ko ih je doveo?'', a neko kaže: ''Zarobili smo rezerviste.'' Vikić kaže: ''Ama, vodi to u Centralni zatvor, CSB (Centar službi bezbjednosti). Nije to naš posao" - prisjetio se Međić.

Prema njegovim riječima, neko je pokušao da odvede zarobljenike u podrum, ali nakon što je Vikić zagalamio, okrenuli su se i izašli iz Doma policije, a Vikić se vratio.

Međić je rekao da je izašao ispred zgrade i da je vidio kako zarobljene vode prvo lijevo, a potom desno, niz ulicu između Doma policije i Velikog parka.

U to vrijeme, kako je kazao, nedaleko od njega je stajao Asim Dautbašić iz Državne bezbjednosti, koji je, također, boravio u Domu policije. Naveo je da je nešto govorio Herendi, kojeg je svjedok povremeno viđao, a kasnije sretao i u Državnoj bezbjednosti, gdje je i sam prešao da radi.

Međić je izjavio da se i Herenda spustio na ulicu i, držeći “hekler” u ruci, zaustavio trojicu koji su vodili zarobljenike. Dodao je da je Herenda zarobljenicima rekao da se popenju na zidić uz ulicu.

Svjedok je kazao da su se čula dva do tri rafala i da su zarobljenici pali, a nešto kasnije i pucnji iz pištolja. Prema njegovim riječima, lica iz pratnje su stajala nekoliko metara dalje i samo je Herenda pucao.

Na suđenju su saslušani i svjedoci Tužilaštva Zaim Šarić i Ermin Tarić, koji su, kao inspektor odnosno kriminalistički tehničar, učestvovali u ekshumacijama i identifikacijama.

Oni su potvrdili da su sačinili službene zabilješke i fotodokumentaciju.

Nastavak suđenja je 9. januara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.