SARAJEVO U Sudu BiH održano ročište za određivanje pritvora povratnicima sa sirijskog ratišta

Zastrašujuće ispovijesti bh. ISIL-ovaca: Udao sam kćerku da nas izbave iz Sirije, prevarili su nas i vratili je trudnu

S. Muhić / Avaz.ba
20.12.2019 00:02

Berbić (drugi zdesna): Šokantno svjedočenje

Foto: Avaz

U Sudu BiH sinoć su od 21:30 do 23 sata, prema prijedlogu Tužilaštva, održana ročišta za određivanje pritvora deportiranim pripadnicima ISIL-a, koji im je automatski predložen raspisivanjem potjernice još 2016. godine.

Optuženi su negirali krivicu. Tako je optuženi pripadnik ISIL-a Emir Ališić iz Sarajeva za Istanbul, a zatim i u Siriju otišao 2013. godine.

Kazao je da je iz Sanskog Mosta, a da je iz Zavidovića sa suprugom i troje djece otišao u Siriju.

U Sudu je ispričao da je namjeravao da se vrati u BiH, ali nije mogao.

- Ja sam mislio da dođem, ali nisam imao novca. Čekao sam da se potpiše neki sporazum. Predao sam se 22. februara ove godine. Pokušavao sam doći. Porodica je bila sa mnom – kazao je Ališić.

Nevjerovatno potresna je priča Milarema Berbića iz Zenice. U Sudu je rekao da se u Siriji nije borio nego da je bio građevinski radnik.

- Otišao sam u Siriju da vratim kćerku. Nisam otišao da se borim. Ponio sam nešto novca – kazao je Berbić, a navodno mu je kćerka ostala sama, jer joj je muž poginuo.

Kad je već otišao, kako je dodao, to mu nije bilo dovoljno novca da se vrati u Tursku pa u BiH.

- U Siriji sam bio građevinar u Katibi, to je kao četa. Ja sam održavao kuće gdje su bile smještene porodice. Popravljao sam vodu, struju, agregate... Kad sam se mogao vratiti, povećala se cijena na 1.500 dolara po osobi do Turske. Nisam imao novca – rekao je Berbić.

Budući da je našao kćerku, kako je kazao, preko jednog „brata“ dobio je ponudu da ih prebaci do Sirije.

- Ponudili su mi da udam kćerku za nekog čovjeka koji će nas prebaciti do Turske. S kćerkom sam razgovarao i nakon mjesec smo se odlučili i tako pokušati. Prevario nas je, a kćerku mi je ostavio trudnu. Nakon toga je uslijedila predaja – kazao je Berbić.

Tagovi

ISIL Sud BiH

Komentari

NA VRH