PODRŠKA EU

Za podizanje konkurentnosti privrede zapadnog Balkana 2,5 miliona eura

Posebna pažnja bit će posvećena unapređenju komunikacija javnog i privatnog sektora unutar regiona

Vanjskotrgovinska komora BiH. Avaz

Srna

20.12.2019

Evropska unija izdvojila je 2,5 miliona eura za podršku projektu čiji je cilj podizanje konkurentnosti privreda regiona, a koji će implementirati Komorski investicioni forum zapadnog Balkana, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

- Ovim projektom EU će pomoći jačanje kapaciteta Komorskog investicionog foruma, ali i komora članica pojedinačno kako bi osigurale podršku privredi, dok će glavni korisnici ovih sredstava, odnosno usluga kreiranih tokom projekta, biti, zapravo, privrednici - ističe se u saopćenju.

Iz Komore navode da će, zahvaljujući ovom projektu, skoro 200 kompanija iz regiona biti u prilici da se poveže i dogovori poslove na bilateralnim poslovnim sastancima u organizaciji Komorskog investicionog foruma.

Za 60 kompanija bit će omogućen ulazak u međunarodne dobavljačke lance, a isto toliko će ih zajednički nastupiti na tri velika međunarodna sajma.

U okviru projekata planirane su i tri investicione konferencije radi promocije regiona i uspješnih poslovnih priča namijenjenih stranim investitorima, dok će oko 60 kompanija moći da računa na tehničku pomoć u pripremi projekata i apliciranju za sredstva iz fondova i programa EU, kao što su "Horizont 2020", "Kozmo" ili "Kreativna Evropa".

- Privrednicima će biti na raspolaganju i online baze podataka s kvalitetnim informacijama o pojedinačnim stranim tržištima te će biti organizirani info-dani, seminari i radionice, formirane prema potrebama privrednika, na kojima će imati priliku educirati se o koristima koje donosi regionalni ekonomski prostor, ali i dobiti savjete i informacije kako da što bolje međusobno sarađuju i uspješnije internacionaliziraju svoje poslovanje - ističu iz Komore.

U saopćenju se navodi da će posebna pažnja biti posvećena unapređenju komunikacije javnog i privatnog sektora unutar regiona, ali i s EU radi kreiranja zajedničkog ekonomskog prostora, a planirana su tri javno-privatna dijaloga između predstavnika biznisa i donosilaca odluka bitnih za poslovanje, uz učešće oko 300 predstavnika poslovne zajednice regiona.

U okviru projekta planirana je izrada čak devet studija i poslovnih istraživanja koja će identificirati prepreke za saradnju u regionu, sa preporukama koje će biti upućene institucijama nadležnim za njihovo otklanjanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.