STAVOVI

Bevanda: Nadam se da će u ponedjeljak biti imenovan novi saziv Vijeća ministara

On je rekao da se ne bi mogle platiti brojne obaveze i da je zbog toga veoma važno što je budžet usvojen pa makar i na kraju godine

Vjekoslav Bevanda. Avaz

Piše: S. D. /Avaz.ba

20.12.2019

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je kako se nada da će u ponedjeljak biti imenovan novi saziv državne vlade na čelu s Zoranom Tegeltijom.

Bevanda je rekao da je budžet za 2019. godine usvojen i da je to dobra stvar, jer je u ovom budžetu došlo do povećanja od 16 miliona KM. Kako kaže, usvajanje ovogodišnjeg budžeta važno je i zbog usvajanja budžeta za 2020. godinu.

- Imamo Zakon o policijskim službenicima koji smo usvojili, a nismo ga mogli implementirati. Imamo odluku o povećanju toplog obroka svim zaposlenicima u institucijama osim izabranim i imenovanim dužnosnicima. Došli smo u situaciju da, bez usvajanja budžeta, ne bismo mogli, naprimjer, uplatiti kontribucije za IPA - rekao je Bevanda.

On je rekao da se ne bi mogle platiti brojne obaveze i da je zbog toga veoma važno što je budžet usvojen pa makar i na kraju godine. Dodao je da je iznimno važno i današnje usvajanje međunarodnih sporazuma, koji omogućavaju implementacija 80 miliona grant sredstava.

Što se tiče sjednice Fiskalnog vijeća, Bevanda je kazao da očekuje kako će u ponedjeljak biti imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH i da, po funkciji, predsjedavajući Vijeća ministara BiH saziva sjednice Fiskalnog vijeća.

- Očekujem da to učini što prije kako bismo dobili globalni fiskalni okvir. Nadam se razumijevanju svih i da će državni budžet za narednu godinu biti uvećan - kazao je Bevanda.

On smatra da bi budžet trebao biti povećan u stavkama koje se odnose na opremanje Granične policije BiH, povećanje primanja vojnicima i policajcima, završetak graničnih prijelaza u UIO-u BiH, poput Svilaja.

- Mi smo završili budžet i čekamo zahtjev Predsjedništva BiH kako bismo ga tehnički zatvorili pa da krenemo brže nego ove godine - zaključio je Bevanda. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.