USPJESI

Prof. dr. Mehmed A. Akšamija postao redovni član Evropske akademije nauka i umjetnosti: Ovo je značajno, prvi sam Bosanac tu

Propraćen je i njegov angažman na polju promicanja univerzalnih vrijednosti, kulture življenja u bogatstvu različitosti te međusobno poštovanje i uvažavanje

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

20.12.2019

Mehmed A. Akšamija. Arhiv

Prof. dr. Mehmed A. Akšamija postao je redovni član Evropske akademije nauka i umjetnosti (EASA - Academia Scientiarium et Artium Europaea/European Academy of Sciences and Arts).

To je odlučeno na sjednici Senata ove institucije, koja je održana 16. decembra.

Povelja profesoru Akšamiji u svojstvu njenog redovnog člana bit će uručena na svečanoj plenarnoj sjednici Evropske akademije nauka i umjetnosti, koja će biti održana 7. marta 2020. u Salcburgu, kad Akademija slavi 30. godišnjicu. Nominiran je od članova Hrvatskog foruma Evropske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. 

U obrazloženju Senata Akademije navedeno je da je Akšamija primljen u članstvo zbog zasluga na području umjetničkih i znanstvenih istraživanja te drugih dostignuća u oblasti opće teorije umjetnosti - teorije fotografije. Članstvo je, ujedno, i priznanje i nagrada za kreativni, znanstveni i pedagoški rad, kao i do sada dodijeljena nacionalna i internacionalna priznanja. Prvi je iz BiH koji je izabran u Odjel za umjetnost EASA-e.

- Za mene je ovo veoma značajno. Ne samo zbog mene, već i za oblast u kojoj ja djelujem, a to je fiksacija optičke slike ili fotografija. Prvi sam Bosanac koji je dobio određeno mjesto u nauci i umjetnosti pod okriljem ove akademije. Mislim da je to nešto što je najznačajnije i za mene i za ovu našu Bosnu, kao i za Univerzitet u Sarajevu te moju Akademiju likovnih umjetnosti - kazao nam je Akšamija.

Dodaje da će, s obzirom na to da je to nova oblast koja je ušla u Akademiju nauka, biti više posla, jer je za sada sam u toj oblasti.

Profesor Mehmed A. Akšamija priznanje je dobio zahvaljujući impresivnom životopisu, u kojem je velik broj upečatljivih kreativnih i znanstvenih dostignuća, ali i kao dugogodišnji univerzitetski profesor, iza kojeg su brojna mentorstva, umjetnički, stručni i naučni radovi, pedagoški rad, pa i dokazano rukovođenje visokoškolskom ustanovom, kao i aktivna i saradnja s više evropskih univerziteta.

Propraćen je i njegov angažman na polju promicanja univerzalnih vrijednosti, kulture življenja u bogatstvu različitosti te međusobno poštovanje i uvažavanje. 

Među znanstvenicima iz BiH koji su ranije primljeni u Evropsku akademiju znanosti i umjetnosti (Alma Mater Europea) su Senka Mesihović-Dinarević te Asim Kurjak, koji su u Odjelu za medicinske nauke. 

Ova institucija u svom članstvu ima 32 nobelovca i nekoliko stotina najuglednijih svjetskih znanstvenika, umjetnika i istraživača. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.