VIJEĆE MINISTARA BIH

Zoran Tegeltija za svoje zamjenike predlaže Biseru Turković i Vjekoslava Bevandu

Zamjenici predsjedavajućeg su iz različitih konstitutivnih naroda u odnosu na čelnika Vijeća ministara

Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda. Avaz

Piše: S.D. / Avaz.ba

20.12.2019

Nakon što je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj u ponedjeljak, 23. decembra, treba biti potvrđen izbor novog saziva Vijeća ministara BiH, poznato je koga Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predlaže za dvoje zamjenika. 

Naime, u odluci koja će se naći pred Komisijom za izbor i imenovanje Vijeća ministara BiH i poslanicima Predstavničkog doma, a koju potpisuje Tegeltija, navedeno je da će Bisera Turković (SDA), nakon što bude izabrana za ministricu vanjskih poslova, te Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), nakon što bude u Predstavničkom domu izabran za ministra finansija i trezora, biti predloženi za zamjenike predsjedavajućeg.  

Inače, u istoj odluci navedena su imena osam od ukupno potrebnih devet kandidata za ministre u Državnoj vladi, te devet od potrebnih deset zamjenika ministara (za zamjenika ministra odbrane biraju se dva kandidata). 

Lista je sačinjena bez imena Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice za kojeg još nisu okončane provjere Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, te bez imena Vladimira Mijatovića, kandidata za zamjenika ministra sigurnosti, za kojeg se, također, još vrše provjere u SIPA-i. 

Odluka o imenovanjima koju potpisuje Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara. Avaz

Inače, prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, radi boljeg i efikasnijeg izvršavanja Vladinih funkcija, predsjedavajući Vijeća ministara ima ovlasti imenovati dva ministra za zamjenike, koji stupaju na dužnost nakon što njihovo imenovanje odobri Predstavnički dom.

Predsjedavajućeg Vijeća ministara, u slučaju njegove odsutnosti ili druge vrste spriječenosti da obavlja svoje dužnosti, zamjenjuje najmlađi od zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. U tom slučaju, taj zamjenik ima sva prava i dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara. 

Po pravilu, sjednice Vijeća ministara održavaju se najmanje jednom sedmično, osim u opravdanim slučajevima utvrđenim u Poslovniku o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Ako, suprotno odredbama Zakona o Vijeću ministara i odredbama Poslovnika, predsjedavajući Vijeća ministara ne sazove dvije uzastopne sjednice, sjednicu će zajednički sazvati zamjenici predsjedavajućeg.

Zamjenici predsjedavajućeg su iz različitih konstitutivnih naroda u odnosu na čelnika Vijeća ministara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.