SAOPĆENJE Nakon što nije zakazana vanredna sjednica

SDA USK: Kantonalna vlast nastavlja uhljebljavati, raspisani konkursi za 71 mjesto

Šta je tek s ustanovama gdje se zapošljava bez konkursa, a dobro znamo da ima i takvih slučajeva

E. Ma. / Avaz.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine USK Razim Halkić oglušio se na zahtjev zastupnika SDA, DF-a i POMAK-a za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona o temi zapošljavanja u kantonalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Unsko-sanski kanton u 2019. godini, saopćeno je iz KO SDA USK.

Kako su naveli, razlog tome je više nego jasan - "vanredna sjednica značila bi bezuvjetno poništavanje svih raspisanih konkursa i uvođenje moratorija na zapošljavanje, dok stranke većine žele pod svaku cijenu nastaviti sa zapošljavanjem svojih aktivista i rodbine".

- Samo u posljednjih nekoliko sedmica upratili smo raspisivanje konkursa na 71 poziciju. U zapošljavanju prednjače dva direktora A-SDA: Šerif Kalijaković iz ''Unsko-sanskih šuma'' i zastupnica Nedima Zulić, direktorica Doma zdravlja Cazin. Šta je tek s ustanovama gdje se zapošljava bez konkursa, a dobro znamo da ima i takvih slučajeva - piše u saopćenju SDA USK. 

Dodaju da kantonalni premijer Ružnić ne želi odgovoriti na pitanja zastupnika, svjestan da je na nedavnoj pres-konferenciji namjerno predočio javnosti frizirane podatke.

- Tražeći od direktora podatke o broju uposlenih na neodređeno, zanemario je veliki broj uposlenih na određeno, i to uglavnom bez provođenja konkursa, isto kao što je zanemario činjenicu da je prijem određenog broja uposlenih na čekanju zbog žalbenih postupaka. Sramno je da se premijer, umjesto da položi račune građanima, bavi spinovanjem. SDA će u narednom periodu nastaviti da iznosi detaljne informacije o tome ko je i gdje zaposlen tokom 2019. godine - piše u saopćenju SDA USK. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na