TUŽILAŠTVO BIH

Šef smjene i carinik u Orašju optuženi za primanje mita: Propuštali kamione bez naplate carine

Ognjen Gajić i Adem Mujkanović počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi

Granični prijelaz Orašje. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

21.12.2019

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ognjena Gajića Ogija (43) i Adema Mujkanovića Kikili (39), koji se terete da su, kao službena lica UIO uposlena u carinskim organima, počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

Gajić je uposlen na poziciji carinika, a Mujkanović na poziciji šefa smjene u Carinskom referatu Orašje. 

Optuženi se terete da su zahtijevali i primili dar u vidu novca da bi izvršili propuštanje teretnog motornog vozila, s proizvodima bijele tehnike i kućanskih aparata namijenjenih daljnjoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni izvršiti u skladu sa zakonom.

Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dažbina, dopustili uvoz robe te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete da su, kao službene osobe u institucijama BiH, zahtijevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti te na taj način počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.