NSBIH

Ko je Princ s Neretve: Velika igračka i trenerska karijera novog selektora BiH

Bajević: Dobio jednoglasnu podršku Izvršnog odbora. Arhiv

Piše: E. J. / E. Ma.

21.12.2019

Dušan Bajević izabran je danas za novog selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon što je prethodno klupu "Zmajeva" napustio Robert Prosinečki.

Izvršni odbor NSBiH je na današnjoj sjednici jednoglasno izabrao legendarnog mostarskog stručnjaka, naglasivši da Bajević (71) predstavlja najbolje rješenje za ciklus baraža koji je pred nama.

- Pred nama su dva koraka da se plasiramo na Evropsko prvenstvo i u to vjerujemo. Zahvaljujem svima koji su mi dali povjerenje, a presudila je moja velika želja da pomognem reprezentaciji - rekao je Bajević.

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić rekao je da je za sada s Bajevićem postignut dogovor o saradnji do kraja Evropskog prvenstva 2020. U narednih dvadesetak dana novi selektor bi trebao izabrati saradnike u stručnom štabu.

"Zmajeve", kao što je poznato, u martu iduće godine očekuje baraž Lige nacija u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. U polufinalu će reprezentacija BiH igrati protiv Sjeverne Irske. U slučaju pobjede, u odlučujućem meču za plasman na Euro igrali bismo protiv boljeg iz duela Slovačka - Republika Irska. 

Novi selektor nogomene reprezentacije Bosne i Hercegovine  rođen 10. decembra 1948. godine u Mostaru, a prve nogometne korake počeo je u Veležu. 

Za prvi tim Veleža je debitirao sa 17 godina, a u periodu od 1966. do 1977., te 1981. do 1983. u dresu "Rođenih" odigrao je ukupno 322 prvenstvene utakmice i postigao je 169 golova, što ga svrstava na drugo mjesto liste najboljih strijelaca bivše jugoslavenske lige svih vremena.

U dresu reprezentacije Jugoslavije postigao je 29 golova u 37 nastupa i peti je strijelac svih vremena. Rekorder je Jugoslavije po broju postignutih golova. On je 1972. godine u pobjedi protiv Venecuele 10:0 postigao pet pogodaka.

Upravo je te godine bio izabran i za najboljeg nogometaša Jugoslavije.

Od 1977. do 1981. godine nastupao je u dresu grčkog AEK-a kojeg je kao trener vodio do dvije titule prvaka i jednog osvojenog Kupa.

Debi na trenerskoj klupi imao je u Veležu i uspio je osvojiti Kup Maršala Tita 1986. godine. 

U AEK-a je otišao 1988. godine. gdje je osvojio četiri titule prvaka Grčke, te po jedan Kup, Superkup i Liga kup.

Nakon AEK-a prelazi u Olimpijakos sa kojim je u dva mandata osvojio četiri titule prvaka i dva Kupa.

Vodio je i Artromitos, te rivale PAOK i Aris. Bio je trener i kiparske Omonije i beogradske Crvene zvezde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.