AVAZ SAZNAJE

Policija u lovu na kradljivce i falsifikatore umjetničkih djela

Umjetnička djela prodaju se imućnim porodicama u BiH ili, što je češći slučaj, završavaju preko granice u zemljama regije, Evrope, pa i svijeta

Policajci drže oči otvorenima. Ilustracija

Piše: A. KAPO – D. BAŠIĆ

22.12.2019


Krađa umjetnina i njihova preprodaja na crnom tržištu nije ništa novo kada se radi o zemljama van Balkana, ali kada se ova vrsta kriminala smjesti u BiH, onda se može reći da se pojavio novi trend među kriminalcima.


Desetine prijava


Izvor „Avaza“ blizak policiji otkrio nam je da je godinama unazad na adrese policijskih agencija pristizalo na desetine prijava koje se odnose na krađu vrijednih umjetnina.

- Ono što je svakako novo jeste da, osim krađa, sve se više pojavljuju falsificirana umjetnička djela koja prevaranti prodaju imućnim porodicama u BiH ili, što je češći slučaj, završavaju preko granice u zemljama regije, Evrope, pa i svijeta – pojašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u saradnji s drugim policijskim agencijama, skrenulo je pažnju da policajci prilikom kontrola i pregleda vozila i osoba obrate pažnju i na ovaj vid kriminala.

- Mjesecima unazad najviše se pažnje poklanjalo otkrivanju dilera te u posljednje vrijeme pronalasku osoba koje krijumčare migrante. Sada policajci moraju obratiti pažnju i na švercovanje umjetničkih djela, što je novo i za same policajce – kaže naš izvor.


Dovitljivi lopovi


Oni manje upućeni sigurno se pitaju koga u zemlji u kojoj građani žive na rubu siromaštva interesiraju umjetnine.

- Dovitljivi kriminalci upravo igraju na tu kartu kako bi pokupili vrijedne umjetničke predmete i prodavali ih na inozemnim crnim tržištima umjetninama, pretpostavljajući da se policajci možda baš i neće interesirati. Što, naravno, nije tačno – zaključio je naš sagovornik.

I Dženan Jusufović iz Centra za krijumčarenje umjetnina za „Avaz“ je kazao kako je BiH postala zanimljivo tržište kada se radi o ovim krađama.

- Moram kazati da je BiH uradila dosta povodom ovoga. Putem raznih edukacija, radionica kako bi se definirale neke stvari. Ima dosta podignutih optužnica, neke su još aktuelne. Međutim, ljudi koji se bave kriminalom često štite svoj kapital nabavkom umjetnina, odnosno preko umjetnina peru pare - kazao je Jusufović.

Dodaje kako postoje slučajevi gdje se za drogu ne daje novac, nego umjetnine, koje poslije legalno prodaju i time se dobivaju pare koje su „oprane“.


I Interpol traga

Interpol je nedavno listu potraga za umjetninama iz Bosne i Hercegovine sa 14 proširio na 27 umjetničkih djela, a taj broj raste iz dana u dan. Stručnjaci su mišljenja da je stvarni broj vrijednih umjetnina kojima se gubi svaki trag daleko veći. Inače, pod pojmom umjetnina ne smatraju se samo slike, crteži, fotografije ili skulpture, nego i knjige te arheološki predmeti i iskopine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.