AKTUELNO

Đulić: Uprkos svemu i uprkos svima, antifašistički pokret u BiH i regiji sve jači

Antifašisti iz BiH, Hrvatske i Srbije u Rudom

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

22.12.2019

Antifašisti u Rudom - Avaz
Antifašisti u Rudom - Avaz
Antifašisti u Rudom - Avaz
Antifašisti u Rudom - Avaz
Antifašisti u Rudom - Avaz
+1

Uz zvuke koračnica i pjesama iz Drugog svjetskog rata, partizanske uniforme, petokrake i zastave, te poneku sevdalinku, u Rudom je obilježena 78. godišnjica formiranja Prve proleterske brigade. Brojne delegacije antifašista iz BiH, Srbije i Hrvatske, kraj spomenika borcima ove brigade položile su cvijeće. Vrijednosti slavnih bitaka, kroz koje su prošli borci ove slavne jedinice, trebamo sačuvati zbog slobode koju su donijele, ali i zbog bolje budućnosti svih država regiona, poruke su sa skupa.  

- Od 90-tih naovamo jako je teško sačuvati uspomene i sjećanja na NOB, ali uprkos svemu i uprkos svima ovaj antifašistički pokret u BiH, ali i cijeloj regiji, svakim danom je sve jači i brojniiji. Mnogo je važno da je sve više mladih ljudi. Mi nismo komemorativno, memorijalno udruženje koje ide od spomenika do spomenika i sjećati se. Mi na bazi sjećanja, na bazi onog što se desilo a na šta smo ponosni, nadahnjujemo mlade generacije. Mi danas ovdje ne govorimo samo o 1941. već mislimo na 2041., jer ako tu snagu, volju, energiju, moral, ljubav prema domovini, ljubav i bratstvo među ljudima, jednakost među svima, pretočimo u ovo vrijeme onda će i budućnost svih nas, svih zemalja i ove napaćene države biti mnogo svjetlija – kazao nam je predsjednik SABNOR-a BiH, Sead Đulić.

Prema riječima organizatora, Blagoja Cerovića, na skup u Rudom stigli su predstavnici antifašističkih udruženja iz Sarajeva, Hadžića, Ilijaša, Banja Luke, Goražda, Olova, Ilidže, Bajine Bašte, Užica, Beograda, a po prvi put i iz Zenice i Vukovara. – Nemam neku posebnu poruku, osim da trebamo dati duši na volju. Imamo nostalgiju za tim vremenima i tekovine NOR-a i znamenja koja ih pominju, ne trebamo da zapustimo, već da ih čuvamo i održavamo. Imamo ovdje i omladine, pa se nadamo, kad mi stari zamaknemo, da će oni nastaviti – ističe Cerović.

- Mi njegujemo antifašizam i posjećujemo sva mjesta vezana za NOB. Ovo je naš mali doprinos toj borbi protiv fašizma. Malu podršku imamo, ali svake godine nas je sve više – kaže Azra Okan iz brojne delegacije zeničkog Udruženja antifaštista i boraca NOR-a.

Tugu kod antifašista izaziva činjenica da je ulica Prve proleterske brigade u Rudom nakon posljednjeg rata ponijela ime četničkog zlikovca Draže Mihailovića. Slika ratnog zločinca nalazi se u prostorijama muzeja, u kojem je i postavka posvećena borcima Prve proleterske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.