SVEČANA AKADEMIJA

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca obilježilo 27 godina od osnivanja

VKBI i dalje će nuditi prijedloge i rješenja, znanje i iskustvo svima u BiH

Svečana akademija. Fena

Fena

22.12.2019

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca obilježilo je 27 godina od osnivanja te organizacije svečanom akademijom koja je održana večeras u Sarajevu

Predsjednik VKBI Nedžad Mulabegović istakao je u obraćanju da ostaju privrženi principima koje su zajedno s prijateljskim organizacijama - Hrvatskim narodnim vijećem, Srpskim građanskim vijećem, Krugom 99, La benevolencijom, Merhametom, Preporodom, Bošnjačkim institutom i Društvom za ugrožene narode - parafirali donošenjem Deklaracije za kakvu državu i društvo se zalažu. 

- To je slobodna, demokratska, cjelovita, sekularna Bosna i Hercegovina, država bazirana na vladavini prava, antifašističkim vrijednostima, u kojoj su svi građani, pa tako i svi narodi i nacionalne manjine ravnopravni na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Ne podržavamo i protivimo se snagama koje u fokusu svoga djelovanja imaju etno nacionalne podjele u BiH - rekao je Mulabegović. 

Dodao je da Vijeće ostaje opredijeljeno putu BiH prema euroatlanskim integracijama, međutim, sasvim je jasno da se tim integracijama nije moguće približavati bez integrativnih procesa u bh. društvu. 

Večeras su uručena priznanja laureatima Vijeća za 2019. i zahvalnica Davidu Kamhiju. 

Plakete Vijeća dodijeljene su Udruženju Obrazovanje gradi BiH, Centru za mir i multietničku saradnju Mostar, Miri Lazoviću, Avdi Hebibu, prof. dr. Ćazimu Sadikoviću, te akademiku prof. dr. Dževadu Karahasanu. 

Također, Plakete Vijeća posthumno su dodijeljene dr. Abdulahu Nakašu, dr. Irfanu Ljubijankiću, akademiku prof. dr. Tvrtku Kulenoviću, te akademiku prof. dr. Ljubomiru Berberoviću. 

Na svečanosti je navedeno da će VKBI i dalje nuditi prijedloge i rješenja, znanje i iskustvo svima u BiH koji imaju nadležnost da stvari mijenjaju ili barem iniciraju promjene koje trebaju koristiti svim građanima Bosne i Hercegovine, pa tako i Bošnjacima koji su najbrojniji narod i kojima je Bosna i Hercegovina matična domovina gdje god da žive i rade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.