PARLAMENT BIH

Kandidati za ministre i zamjenike pred Komisijom za pripremu izbora Vijeća ministara

Pred ovim tijelom samo kandidati koji su prošli provjere CIK-a i SIPA-e

Piše: S. D. /Avaz.ba

23.12.2019

Kandidati stigli u zgradu parlamentarne skupštine BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH počela je sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koja odlučuje o preporukama za imenovanje novih ministara i njihovih zamjenika u Državnoj vladi. Komisija će obaviti intervjue s osam kandidata za ministre te se izjasniti o imenovanju Bisere Turković (SDA) za ministricu vanjskih poslova, Fahrudina Radončića (SBB) za ministra sigurnosti, Sifeta Podžića (DF) za ministra odbrane, Staše Košarca (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vjekoslava Bevande (HDZ) za ministra finansija, Vojina Mitrovića (SNSD) za ministra prometa i komunikacija, Ankice Gudeljević (HDZ) za ministricu civilnih poslova i Josipa Grubeše (HDZ) za ministra pravde. Svi oni prisustvuju sjednici Komisije.

Za kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađena Božovića Agencija za istrage i zaštitu još vrši provjere, kao i za kandidata za zamjenika ministra sigurnosti Vladimira Mijatovića (SP).

Pred Komisijom su i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić, zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ljiljana Lovrić, zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić, te zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić. Ministarstvo odbrane jedino je koje ima dva zamjenika i oni, kao i ministar, moraju dolaziti iz različitih konstitutivnih naroda.

S obzirom na to da je Staša Košarac predsjedavajući Komisije, ali i kandidat za ministra, sjednicom predsjedava prvi zamjenik Halid Genjac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.