REAKCIJE Borba protiv korupcije se nastavlja

Kongresmen Peri: Želimo pomoći BiH, ali ne želimo bacati novac u rupu bez dna

Avaz.ba
23.12.2019 11:10

Peri: Zabrinut zbog stepena politčke kontrole pravosuđa u BiH

Foto: Facebook

Kongresmen Skot Peri (Scott Perry) izjavio je da su Sjedinjene Američke Države spremne pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije u pravosuđu, ali da nisu spremne bacati novac "u rupu bez dna".

Peri, koji je u BiH služio kao helikopterski pilot Armije SDA, u razgovoru za Glas Amerike izrazio je zabrinutost zbog stepena političke kontrole pravosuđa u BiH čiji sistem je osmislila i finansirala američka vlada te kazao da žele biti sigurni da je svaki peni potrošen mudro.

- Zaista nisam upoznat s cifrom od stotina miliona dolara kada je u pitanju pravosudni sistem. Prema mojim saznanjima, potrošili smo deset miliona dolara u pokušajima, tokom prethodnih pet godina, da podržimo uspostavljanje zapadnog stila pravosudnog sistema koji je nezavisan i oslobođen od korupcije - kazao je Peri. 

Također je dodao da su pokušali pomoći bh. narodu da uspostavi vlastiti sistem koji će odgovarati njihovim potrebama, ali i koji će poštovati principe borbe protiv korupcije i nezavisnost.

- Program je tekao svojim tokom. Na žalost, ne izgleda kao da je ispunio ciljeve, ali smo u velikoj mjeri zavisili od bh. vlade da uradi više po tom pitanju - istakao je.

Na pitanje da li bi možda želio biti bosanski političar, Peri je kazao da ne vjeruje da bi mogao funkcionirati u takvim okolnostima. 

- Morate imati moralne vrijednosti da radite ono što je dobro, i ponavljam, da budete u službi naroda - naglasio je.

Kongresmen Peri je, također, kazao da nema ličnog vozača, da vozi svoj auto koji je prešao oko 434.000 km te da ne prima naknadu za odvojeni život.

NA VRH