PROCESI

Održano ročište o izručenju Osmana Osmanovića Bosni i Hercegovini

Tužilaštvo BiH je krajem novembra od Srbije zatražilo izručenje državljanina BiH Osmana Osmanovića zato što su navodni zločini počinjeni na teritoriji BiH

Osmanović: Uhapšen na prijelazu Sremska Rača. Arhiv

Avaz.ba

23.12.2019

U Beogradu je održano ročište u vezi s odlukom o izručenju nadležnom organu BiH okrivljenog Osmana Osmanovića, nekadašnjeg upravnika logora u Gornjem Rahiću, a odluku o tome donijet će vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu Srbije za ratne zločine.

Ročište je održano pred sudijom za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, radi odluke o izručenju okrivljenog Osmana Osmanovića nadležnom organu BiH, navodi se u pisanom odgovoru ovog tužilaštva.

Nakon održanog ročišta, kako se dodaje, spisi predmeta bit će dostavljeni vanpretresnom vijeću Višeg suda u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine koje će odlučiti o molbi za izručenje.

Na odluku vanpretresnog vijeća Višeg suda u Beogradu, stranke će imati pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

- Što se tiče pritvora, sud po službenoj dužnosti kontroliše pritvor svakih 30 dana - navodi Tužilaštvo.

Tužilaštvo BiH je krajem novembra od Srbije zatražilo izručenje državljanina BiH Osmana Osmanovića zato što su navodni zločini počinjeni na teritoriji BiH, žrtve su državljani te zemlje, a dokazi i svjedoci se nalaze u BiH.

Viši sud u Beogradu je 25. novembra, na prijedlog Tužilaštva Srbije za ratne zločine, odredio pritvor nekadašnjem pripadniku Armije RBiH Osmanu Osmanoviću zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Osmanović je osumnjičen da je tokom ljeta 1992. godine u logoru "Rasadnik" u Gornjem Rahiću na području Brčkog, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), kasnije  Armije RBiH, zajedno sa više pripadnika te jedinice nanosio povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.

Osmanović je u subotu uvečer, 23. novembra, uhapšen na prelazu Sremska Rača između BiH i Srbije i bilo mu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.