SRAMOTNO

Studenti poručili: Plafon nam pada na glavu, hoćemo osnovne uvjete za život

Zvanično poslan hitan zahtjev premijeru Forti za izdvajanje sredstava za ulaganje u studentske domove

Za više od 20 godina u domove uloženo samo milion KM. Agencije

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

23.12.2019

Živjeti u studentskim domovima u Sarajevu iz dana u dan postaje sve teže. Loši uvjeti, hladne sobe, zajednička kupatila, ali i nedostatak prostora za učenje, samo su neki od problema s kojima se studenti suočavaju.

Dvije zgrade

Prije nekoliko sedmica izašli su na mirne proteste s porukom da žele osnovne uvjete za život. Međutim, nadležni nisu ništa poduzeli.  

Trenutna Vlada KS, koju formalno predvodi premijer Edin Forto, a suštinski predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković, u domove nije uložila ni marku. Potvrdio nam je to Tarik Curić, direktor Studentskog centra u Sarajevu.

Pojašnjava da je za više od 20 godina u domove uloženo samo milion maraka, a da je Vlada KS, pod pritiskom studenata, na prošloj sjednici odlučila dati novac, ali opet nedovoljno.

- Odobrena su 3,2 miliona za utopljavanje objekata. Forto i Konaković, kao i prethodne Vlade, nisu nam dali ni fening. Dakle, na Bjelavama ima devet zgrada, u Nedžarićima samo dvije. Maćehinski su se odnosili prema studentima - istakao je Curić.

Stari inventar

Dodaje kako nisu svjesni da su studentski centri usko vezani za Univerzitet u Sarajevu i kada bi imali bolje uvjete, broj studenata u domovima bi se povećao.

- Sada ima oko 1.300 studenata. Kada bi imali bolje uvjete, broj bi porastao na 2.000 do 3.000. Vlada KS je ovim uništila i Univerzitet - kazao je Curić. 

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Hamza Vahid El-Din za „Avaz“ je kazao kako je zvanično poslan hitan zahtjev premijeru Forti za izdvajanje sredstava za ulaganje u studentske domove.  

- Za utopljavanje svih objekata je potrebno pet miliona maraka, a Vlada je izdvojila samo oko tri miliona. Studentima plafon pada na glavu u 21. stoljeću. Da ne govorim o starom inventaru, dekama, dušecima koje godinama niko nije promijenio - kazao je Vahid.



Prvi rebalans

Hamza Vahid El-Din kazao je kako je trenutna Vlada KS bila veoma loša te da su studentima samo davali pusta obećanja.  

- Još u februaru smo imali sastanak s Konakovićem i Fortom. Tada nam je bilo obećano da će prvim rebalansom izdvojiti sredstva za studentske domove. U njemu se na kraju ni marka nije našla za nas, studente - istakao je Vahid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.