SARAJEVO

Rasprava poslanika o imenovanju novog saziva Vijeća ministara BiH

Sa sjednice. S. Saletović

Piše: S. D. / Avaz.ba

23.12.2019

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u toku je rasprava, a za riječ su se javili brojni poslanici povodom imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Poslanik Branislav Borenović (PDP) i član ove komisije kazao je da je dobro da se godinu nakon izbora formira Vijeće ministara, prvenstveno zbog deblokade rada vlasti i preuzimanja odgovornosti za buduće procese u zemlji, ali je ocijenio da nije primjereno da se imenuje Vijeće ministara BiH u „krnjem sastavu“.  

- Očekujem da ne povećavate stopu PDV-a, to je loše za svakog građanina, ako to budete radili, bit ćemo protiv toga. Mislim da je dobro da imate jaku opoziciju, kao korektiv vašeg rada, bit ćemo odgovorni u podršci onih prijedloga koji će biti od interesa za sve građane. Želim vam prije svega dobrog zdravlja u ovom turbulentnom vremenu i želim da imamo kulturu dijaloga gdje ćemo rješavati zajedničke probleme - kazao je Borenović.

Broj žena

Poslanica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić kazala je da nije zadovoljna novim sazivom Vijeća ministara BiH, prije svega zbog malog broja žena na pozicijama državnih ministrica.

- Od devet ministara imamo dvije žene, a samo jednu na poziciji zamjenice. Ne znam šta da očekujemo kada je u startu prekršen zakon i nismo se ni približili postotku od 40 posto - rekla je Marinković-Lepić.

Zukan Helez, poslanik SDP-a, izrazio je žaljenje jer Narodna skupština RS danas na dnevnom redu ima Program reformi BiH, a koji nije bio dostupan ni državnim parlamentarcima.

Istakao je da će do kraja mandata biti četiri penzionera u Vijeću ministara BiH, što je užasna poruka mladim ljudima u BiH, dodajući da ga raduje što su za ministre predložena dva čovjeka koji imaju uspješne biznis karijere.

Nermin Nikšić, poslanik SDP-a, kazao je da podržava imenovanje Vijeća ministara BiH koje će preuzeti odgovornost za procese u našoj zemlji. Kako kaže, SDP će podržati sve prijedloge Vijeća ministara BiH koji budu u interesu građana BiH.


Sa sjednice. S. Saletović

- Godinu razvlačimo pamet građana o ANP-u i danas nemamo privilegiju koju imaju zastupnici u NSRS pa da vidimo dokument koji treba sutra biti poslan u Brisel. Zahvaljujući medijima, pročitali smo taj dokument - rekao je Nikšić, dodajući da je riječ o skraćenom dokumentu u odnosu na ANP, ali da mu se čini kako se može reći da će BiH nastaviti svoj NATO put.

On je kazao da mu nije normalno što se u dokumentu spominju "zajedničke institucije" umjesto "institucija BiH" i da takva formulacija za njega nije dopustiva. Nikšić je rekao da je ostao šokiran kada je pročitao izjavu kandidatkinje za ministricu za vanjske poslove BiH Bisere Turković, koja je rekla da MAP ne postoji i najavila referendum.

- To može biti dogovoreno mimo očiju javnost. Ispade da je Bisera Turković bolje informirana od kandidata za ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, koji je rekao da nije vidio dokument Program reformi - kazao je Nikšić.


NATO integracije

Saša Magazinović, poslanik SDP-a i član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara, rekao je da će cijeniti rad budućih ministara po ispunjenju obećanja datih danas pred Komisijom. 

- Nekima je najvažnije zadužiti auto, kabinet i zvati se ministrom. Lično ću cijeniti ministricu vanjskih poslova BiH po tome kako će našu DKP mrežu učiniti da ne bude predmet ismijavanja u regiji - rekao je Magazinović.

On je rekao da Bisera Turković „ima veću petlju od pojedinih muškaraca koji su upitani za NATO integraciju, a koji su šutjeli i tvrdili da ne znaju ništa o tom procesu“.


Nakon što je nekoliko puta tokom rasprave ukazano na izjavu Bisere Turković, kandidatkinje Stranke demokratske akcije (SDA) za ministricu vanjskih poslova o organiziranju referenduma za članstvo u NATO-u, poslanik SDA Halid Genjac podsjetio je da su sve zemlje prije članstva u NATO-u organizirale referendum, ali na nivou cijele države te da se njen odgovor može samo tako razumjeti.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić problematizirao je odgovor Turković da će se i u BiH najvjerovatnije odlučivati na referendumu te je kazao da on vjeruje da se to neće dogoditi, pitajući istovremeno na kojem nivou bi se to organiziralo, ko bi ga proveo itd.

Predsjedavajući Kluba SDA Adil Osmanović istakao je da novi ministri dolaze sa novom energijom, novim vizijama što je dobro za svaki posao, posebno za vođenje ministarstava. 

-Bez obzira što smo mi pozicija i što ćemo danas podržati izbor Vijeća ministara, budite sigurni da ćemo onog momenta kada primijetimo da neko od vas krši Ustav, zakone ove države, tražiti odgovornost, ostavku ili smjenu - poručio je Osmanović . 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.