SARAJEVO

Tegeltija: Vijeće ministara ne smije biti institucija u kojoj će se vršiti blokade

Zoran Tegeltija. S. Saletović

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

23.12.2019

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija održao je danas konferenciju za novinare nakon što je zvanično formirana vlast na nivou Bosne i Hercegovine.

Tegeltija je izrazio zadovoljstvo što je BiH dobila novi saziv Vijeća ministara.

- Održali smo zajednički sastanak Vijeća ministara. Pred nama je dosta obaveza, a ulazimo u praznike i dogovorili smo se da će prva sjednica biti održana 30. decembra u 10 sati. Na vrijeme ćete biti obaviješteni o dnevnom redu - kazao je Tegeltija.

Istaknuo je da nacrt budžeta za 2020. godinu nije još gotov te dodao da će se o tome morati izjasniti novi ministri u Vijeću ministara.

- Nakon toga nacrt budžeta upućuje se Predsjedništvu BiH. Također, realno je očekivati da Bosna i Hercegovina u prvom kvartalu 2020. godine dobije budžet.

Osvrnuo se i na blokade u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, a o čemu je govorio i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

- Nisam ispratio šta je o tome govorio gospodin Bevanda o blokadama, tako da ne znam koje su blokade. Ja sam do 2019. godine bio član Upravnog odbora i tamo je postojalo u određenim pitanjima neslaganje s jedne strane ljudi koji su u Upravnom odboru sa stanovišta eksperata i resornih ministara, uključujući i mene, koji sam tada bio tamo. Također, znam da postoje poteškoće oko poravnanja koja su pitanja i odnosi između entiteta. Prema mojim informacijama, postoji visok stepen saglasnosti između entiteta kako da naprave to poravnanje - kazao je Tegeltija.

Ponovio je kako Vijeće ministara BiH ne smije biti institucija u kojoj će se vršiti blokade. Okupljenim novinarima je, također, kazao da su završene sigurnosne provjere za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH te da će Komisiji za pripremu izbora VMBiH uputiti odluku o imenovanju.

Što se tiče zamjenika ministra sigurnosti BiH, tu postoji problem oko dokumenta koji je on dostavio, a Tegeltija je ponovio da Mijatović neće biti predložen za zamjenika ako SIPA-a ne promijeni ono što je navedeno u nalazima sigurnosne provjere.

Tegeltija je napomenuo da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) utvrdila tačnost svih podataka koje je naveo Mlađen Božović, kandidat DNS-a za ministra ljudskih prava i izbjeglica, te Tegeltija pojašnjava da zbog poslovničkih mogućnosti on nije danas imenovan.

- Komisija za izbor Vijeća ministara treba ponovo zasjedati jer danas nije završeno ispitivanje tog kandidata, zbog čega očekujem da će to uskoro biti završeno te da će Božović već na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, koja se očekuje sredinom januara, biti imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice - pojasnio je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.