SRBIJA

Tužilaštvo u Beogradu protivi se izručenju Osmanovića u BiH

Crnovršanin kaže da se i Osmanović na ročištu izjasnio da želi da po skraćenom postupku bude izručen Tužilaštvu BiH

Osman Osmanović. Arhiv

Birn

24.12.2019

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije protivi se zahtjevu za izručenje Osmana Osmanovića koji je putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine nadležnim institucijama u Srbiji uputilo Tužilaštvo BiH.

Ovakav stav Tužilaštva za ratne zločine Srbije iznesen je na jučerašnjem ročištu pred Višim sudom u Beogradu, uz obrazloženje da se u Srbiji protiv Osmanovića, koji je uhapšen u novembru, vodi istraga, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) Osmanovićev advokat Mirsad Crnovršanin. Srbijansko tužilaštvo pozvalo se na Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Crnovršanin za BIRN BiH tvrdi da su ispunjeni svi uvjeti za njegovo izručenje.

- U ovom predmetu ne primjenjuje se Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći, već Ugovor zaključen između BiH i Srbije o pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima. Po protokolu o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine, ispunjene su sve zakonske pretpostavke za izručenje Osmana Osmanovića domaćim pravosudnim organima - smatra Crnovršanin.

On kaže da se i Osmanović na ročištu izjasnio da želi da po skraćenom postupku bude izručen Tužilaštvu BiH, a odluku o njegovom izručenju Viši sud u Beogradu trebao bi donijeti uskoro.

U Srbiji se protiv Osmanovića vodi istraga zbog sumnje da je u ljeto 1992. godine počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Srbijanska policija uhapsila ga je 24. novembra. Bivši direktor Porezne uprave Brčko distrikta i bivši pripadnik HVO-a, zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u proteklom ratu, uhapšen je na Graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.