PROCESI

Suđenje tužiocu Mihajloviću: Novac uzeli, ali nije dostavljen Sudu BiH

Tužilaštvo tereti Mihajlovića u aferi "Nestali novac", u kojoj je iz 10 tužilačkih predmeta nestalo 225.000 maraka

Mihajlović: Šta je nađeno od spisa. Arhiv

Avaz.ba

24.12.2019

U nastavku suđenju suspendiranom državnom tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, Tužilaštvo BiH uložilo je danas materijalnu dokumentaciju, iz koje je vidljivo da u nekim predmetima novac nije trajno oduzet niti je bio deponiran u Sud BiH.

Tužiteljica Ivana Petković uložila je više dokumenata koji su nađeni u ormariću, odnosno ladičaru daktilografkinje optuženog Mihajlovića, među kojima je dokumentacija o privremenom oduzimanju predmeta i vrećice u kojima su bili upakovani, potom naredbe sa potpisom Mihajlovića te dokazi iz tužilačkih i sudskih predmeta, kao i oni koji su pronađeni prilikom pretresa elektronske baze podataka.

Kao dokaz je uložen akt Komisije za popis predmeta, za koje je bio zadužen tužilac Mihajlović i u kojem je nađen dokument za predmet “Davor Mandić i ostali”, koji je, pojasnila je tužiteljica, iz nekog razloga izdvojen iz spisa, čak i kada je predmet presigniran tužiocu Dubravku Čampari.

U vezi s tom tačkom optužnice, uložena je korespondencija Mandićevog branioca i Tužilaštva, kao i dopis Suda Bosne i Hercegovine, s upitom gdje se nalazi oduzeti novac.

- Iz presude se vidi da je novac oduzet od Davora Mandića, ali da nikad nije dostavljen Sudu - rekla je tužiteljica.

Uložena je i presuda iz koje se, nastavila je tužiteljica, vidi da nije trajno oduzet novac od Rifeta Zarifovića i Rame Bedre, kao i dokazi da u drugom predmetu nije predloženo trajno oduzimanje novca. U vezi s tom tačkom optužnice, predočena je dokumentacija o vrećici u kojoj su se nalazile novčanice u apoenima od po pet konvertibilnih maraka (KM) koje su se prestale koristiti.

Dokumentacija se odnosi i na zahtjeve za vraćanje predmeta, odluke Suda o vraćanju te protivljenju Tužilaštva.

Za tačku optužnice koja se odnosi na predmet “Milaković”, uložen je dopis u kojem Sud obavještava Tužilaštvo da nije bilo nikakvog deponiranja novca, kao i presuda Miloradu Novakoviću, iz koje je vidljivo da novac nije trajno oduzet, kao i dokazi za predmet “Elipsa”.

Mihajlovićev branilac Vlado Adamović naglasio je da su predloženi dokazi irelevantni za procesni položaj njegovog branjenika, jer od njega ništa nije oduzeto i da se radi o procesnoj situaciji koja onemogućava pravo na odbranu.

Tužilaštvo tereti Mihajlovića u aferi "Nestali novac", u kojoj je iz 10 tužilačkih predmeta nestalo 225.000 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.