BOSANSKE PIRAMIDE

Semir Osmanagić za "Avaz": Pokušali su me reketirati i vrbovati

Bilo je obećanja iz Federalne vlade i ministarstava da će dati novce i rješenja, ali kod nas to, nažalost, ide uz uslovljavanja, kaže on

Piše: I. Kriještorac / Avaz.ba

24.12.2019

U srcu bosanskih piramida, u tunelu Ravne, istraživač megalita i piramida širom svijeta Semir Osmanagić kaže nam da nije odustao od dokazivanja svijetu o postojanju najnovijeg svjetskog čuda, i to baš u Bosni.



Politika i nauka

- Kada mijenjate historiju cijelog svijeta, svi su protiv vas, kompletan kulturni establišment, koji želi zadržati svoje pozicije. Stoga opis Don Kihota možda najbolje definira naša istraživanja – ističe Osmanagić. 

Politikantstvom umjesto naukom, nažalost, bavili su se i mnogi bh. arheolozi, akademici, ali i bh. institucije koje su trebale biti podrška.

S druge strane, Osmanagiću su svojevremeno nuđene različite ponude, pozivan je na političke skupove, i šta sve ne.

- Zvali su me na skupove, govorili su: Samo dođi sa svojim šeširom, nema potrebe da išta radiš. Zahvalio sam se, ali nikad nijednom događaju te vrste nisam prisustvovao – priča on.

Mnogi su vjerovali da će se Osmanagić zbog novca i privilegija prikloniti nekoj stranci. Međutim, kako i sam tvrdi, to njemu nije bilo potrebno.

- Bilo je obećanja iz Federalne vlade i ministarstava da će dati novce i rješenja, ali kod nas to, nažalost, ide uz uslovljavanja – ističe on.

Osmanagića su pojedini ministri pokušali i reketirati, pa mu je tako jednom prilikom nuđen grant od 300.000 KM, ali pod uvjetom da 20 posto od toga preda ministru.

- Meni su te stvari bile apsurdne, sve sam ih ljubazno odbio, pa samim tim više nije bilo ni mogućnosti za bilo kakve grantove u budućnosti – priča Osmanagić.

Bosanska dolina piramida - Avaz
Artefakt iz tunela Ravne - Avaz
Komora kod Runa - Avaz
Podzemni tuneli - Avaz
Simbol piramide ljubavi - Avaz
+5

Podrška naroda

Zanimljivo je i to da državni nivo nikad nije bio zainteresiran za ovaj projekt, federalne vlasti također nisu željele pomoći istraživanje. 

Ipak, kaže da je imao podršku nekih političara, a snagu za daljnje istraživanje i dokazivanje svijetu crpi iz podrške naroda, koji vjeruje u Dolinu bosanskih piramida.

Bosanska dolina piramida

Bosanska dolina piramida najveći je svjetski kompleks piramidalnih građevina. Pedeset pet vodećih svjetskih stručnjaka iz 13 zemalja zaključilo je da su bosanske piramide arheološki fenomen koji treba intenzivno istraživati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.