EKSKLUZIVNO

Potresna ispovijest majke ISIL-ovca Armina Abdulaha Čurta: Neka mi kažu je li moj sin živ!

Ako su ga ubili, neka mi daju tijelo mog djeteta, da se više smirim, kaže jecajući njegova majka

Armin Abdulah Čurt (desno): Bio na tri spiska, sada ga nema. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

24.12.2019

Želim samo istinu. Neka mi kažu gdje je moje dijete i je li uopće živ. Šta se s njim desilo. Ništa drugo me više ne zanima. Kaže ovo u ekskluzivnoj ispovijesti za „Dnevni avaz“ majka Sarajlije Armina Abdulaha Čurta, koji je bio na tri spiska za deportaciju iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu, ali nikad nije stigao na Sarajevski aerodrom.

Velika agonija

Čurtova majka (identitet poznat „Avazu“) kaže da njena agonija u vezi s odlaskom sina u Siriju i njegovim povratkom u BiH traje već pet godina.

Ovo je prvi put da govori za jedan medij.

Jecajući je zatražila pomoć svih relevantnih institucija. Zbog straha od osude javnosti nije željela da joj spominjemo ime, ali tvrdi da je ovo njen vapaj za djetetom, kako bi se utvrdilo šta je s njim bilo.

- Čekala sam onaj dan, vidjela da je avion sletio, nadala se da je i on u avionu, čekala... Već treći put. Ali, mog Armina nema. Stalno govore da je trebao doći, ali gdje se nalazi? Zanima me samo istina. Da kažu šta je s njim bilo. Je li živ? U kojem je sada kampu - priča nam jecajući ona.

Neka kažu

Kako kaže, tačno je da je njen sin teško bolestan. Problema sa srcem i kičmom imao je još kao dječak. Ovo je već peta godina kako je odveden.

- On je tamo, koliko je meni poznato, izgubio 40 kilograma. Bio je na bolničkoj postelji. Zato tražim istinu da vidim je li živ, šta se desilo ako ga nema. Je li možda ubijen!? Svašta se priča. Ako su ga Kurdi ubili, neka mi barem daju njegovo tijelo, da mi vrate dijete, da se više smirim. Najgore je što i u Tužilaštvu ništa ne govore. Samo kažu, čekajte, ništa ne znaju. Ali, istina se mora reći. Šta god da se desilo, samo neka mi kažu istinu - kaže majka.

Svi su ga voljeli

- On je bio dijete kakvo bi svaka majka poželjela. Sav je bio nježan. Meni nije bilo jasno kako je on uopće tamo mogao biti. Odveli su ga, ja sada ne bih ulazila šta i kako, jer ne znam. Ali znam da su ga svi voljeli. Cijeli komšiluk. Svima je pomogao, bio primjer odgoja. Šta se desilo, šta mu je bilo, ja to ne znam – priča ona.

Čurt je sa 18 godina otišao u Siriju. On se nekoliko mjeseci nakon što je završio srednju školu u Sarajevu pridružio ISIL-u. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.