SRBIJA

Vulin: U strategiji odbrane spominje se očuvanje Republike Srpske

Prioritet će u narednom periodu biti očuvanje mira u regionu i vojne neutralnosti zemlje, kao i saradnja s Istokom i Zapadom

Aleksandar Vulin. Arhiv

Avaz.ba

24.12.2019

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Srbija definirala nacionalne interese i da će u narednom periodu prioritet biti očuvanje mira u regionu i vojne neutralnosti zemlje, kao i saradnja s Istokom i Zapadom.

Obrazlažući narodnim poslanicima izmjene Zakona o vojsci, Vulin je rekao da se izmjene donose kako bi se preciznije uredila određena pitanja i osigurala efikasnija vojska.

- Ponovo se vraćaju činovi vodnika prve klase, kapetana prve klase i poručnika bojnog broda u riječnim jedinicama. Povećava se starosna granica za prijem profesionalnih vojnika na 40 godina, a za oficire na 45 godina ako posjeduju vojnu obuku. Vojska Srbije mora da se učini što prijemčivijom za što veći broj ljudi pa zato želimo da olakšamo uvjete za prijem - objasnio je Vulin.

Dodao je da je "srednje vojno obrazovanje skoro ukinuto 2005. godine, kad su ukinute srednje stručne vojne škole" te je istaknuo da se sada ponovo školuju tehničari za održavanje vojne opreme.

Vulin je dodao da se propisuju uvjeti za unapređenje u viši čin, a propisano je i da vojnici koji provedu neko vrijeme u mirovnoj misiji, po povratku moraju u Vojsci Srbije da provedu tri puta toliko vremena kako bi prenijeli iskustva mlađima.

Također, profesionalnom vojnom licu ne može prestati služba za vrijeme ratnog stanja, rekao je ministar odbrane.

Kad je riječ o strategiji odbrane, Vulin je rekao da su odbrambeni interesi Srbije: zaštita suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, zaštita sigurnosti Srbije i njenih građana, očuvanje mira i sigurnosti u regionu, unapređenje nacionalne sigurnosti kroz proces eurointegracija, vojna neutralnost i saradnja s drugim državama u oblasti sigurnosti.

Vulin je posebno istaknuo da se prvi put u strategiji odbrane spominje "očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu s Dejtonskim sporazumom i unapređenje položaja Srba u regionu i svijetu".

Kad je riječ o ostalim prijedlozima, Vulin je rekao da se prijedlogom Nacionalne strategije sigurnosti uvodi "koncept totalne odbrane", jer kako je rekao, "svako ima pravo i obavezu da onako kako može, učestvuje u odbrani zemlje ako to bude potrebno". 

Prijedlogom odluke o angažiranju vojske izvan granica Srbije predviđeno je da, kad Skupština usvoji jednu od odluka o učešću u mirovnim misijama, to ne mora ponovo da radi ako se ne promijeni mandat ili naziv same mirovne operacije.

Poslanici treba da usvoje i sporazum s Češkom u oblasti odbrane, koji daje novi pravni okvir za tu saradnju.

Vlada Srbije povukla je iz procedure prijedlog izmjena i dopuna Zakona o upravljanju migracijama, a poslanici su, također na prijedlog Vlade, uvrstili na dnevni red novu tačku, sporazum Srbije i Sjeverne Makedonije o uspostavljanju zajedničkog graničnog prijelaza Miratovac - Lojane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.