OTKRIVAMO

Novi detalji akcije „Memori“: Mirza Mešković prijavio oca, a priznao da je uzimao novac!

Advokat Alagić u žalbi ukazao na iskaz koji je Meškovićev sin dao tužiocima

Mirza i Jasmin Mešković: Ko je kriv. Facebooki

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

25.12.2019

Dok Tužilaštvo Kantona Sarajevo nastavlja istragu koja se odnosi na zloupotrebu položaja u predmetu „Memori“, zbog čega je uhapšen i pritvoren Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, polako izlaze na vidjelo novi šokantni detalji!

Duple karte

Riječ je o predmetu u kojem je Mirza Mešković prijavio svog oca Jasmina da je štampao i naplaćivao duple karte za muzeje genocida u Sarajevu i Mostaru, a novac uzimao sebi, od čega je u jednom mjesecu dobio i 10.000 KM.

S druge strane, Meškovićeva odbrana, što dokazuje i SMS prepiska, tvrdi da je Mirza ucjenjivao oca i od njega tražio novac, od čega je iznos od 5.600 KM, „kako ne bi išao u policiju“.


Faksimil žalbe u kojem se navodi dio Mirzinog iskaza. Avaz

Dok je Jasmin Mešković zajedno s uposlenicom Senadom Nožić u pritvoru, Mirza je na slobodi. Za to vrijeme uredno obavlja svoj posao u Muzeju, iako je, kako tvrdi advokat Damir Alagić, priznao počinjenje krivičnog djela, ali nikad nije dobio imunitet od krivične odgovornosti.

Navodi se to u rješenju žalbe na odluku Općinskog suda u Sarajevu o određivanju pritvora.

Alagić tvrdi da se, analizom iskaza navedenog svjedoka, postavlja logično pitanje na osnovu čega je Mirza Mešković dobio status svjedoka, jer u svom iskazu datom Tužilaštvu KS 10. juna nedvojbeno priznaje počinjenje krivičnog djela za koje se terete osumnjičeni.

U svom iskazu Mirza Mešković navodi: „Ja sam otišao u tu štampariju, ne znam kako se ona tačno zove, nalazi se blizu Drvenija mosta, i tu sam preuzeo 1.000 karata s cijenom od osam KM i 1.000 karata s cijenom od 10 KM. Ja sam te karte prodavao zajedno s regularnim kartama i novac od prodaje ovih nelegalnih karata, kako sam već rekao, ja sam zadržao za sebe“ - istakao je Mirza, što je potvrdio i Alagić.

Lažne optužbe

Nadalje, Alagić tvrdi da je Mirza Mešković iskonstruirani svjedok koji je, da bi prikrio krivična djela koja je on počinio, iznio niz lažnih i nepotkrijepljenih optužbi prema osumnjičenima i da je prijavljen zbog prijetnji po život.

Pokušao uvući majku

U žalbi je navedeno da je Mirza, u svom iskazu koji je dao Tužilaštvu u pogledu provođenja posebnih istražnih radnji, dao i broj telefona svoje majke, koja je teško bolesna.

On je na taj način, tvrdi Alagić, pokušavao i nju uvući u inkriminaciju koju je on počinio.

Navodi se da je Mirza Mešković, kada je uzimao novac, okretao nadzorne kamere kako to ne bi bilo zadokumentirano.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.