AKCIJA Uklanjanjem kasetne municije stanovnicima su osigurani uvjeti za život i korištenje zemljišta

Demineri u Sanici kod Ključa očistili 66 hiljada kvadratnih metara

Na ovom području stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom

Avaz.ba
25.12.2019 15:58

Demineri su u Sanici kod Ključa očistili su 66 hiljada kvadratnih metara sumnjive površine i uklonili 99 komada kasetne municije, saopćila je Federalna uprava civilne zaštite. 

Od ukupne površine u navedenom zadatku na lokaciji Gornja Sanica - Crkvena Glavica, kilometar sjeverno od Sanice u općini Ključ, deminirana tehnički izviđana cjelina je 21.575 kvadratnih metara, dok je očišćeno 44.378 kvadrata.

Uklanjanjem kasetne municije stanovnicima su osigurani uvjeti za život i korištenje zemljišta. Lokalnom stanovništvu od velikog je značaja i što je na toj lokaciji pravoslavna crkva.

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Bihać B” tehničkim izviđanjem očistio je 65.953 kvadrata sumnjive površine u okviru deminerskog zadatka uklanjanja kasetne municije na lokaciji Gornja Sanica – Crkvena Glavica.

Pronađenih 99 komada KB-1 (zvončići) na licu mjesta uništio je tim te uprave za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) “Bihać A”.

Na ovom području stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, koja im je, uz eksploataciju šume, osnovni izvor prihoda za život.

Komentari

NA VRH