AKTUELNO

Džaferović: Strategija odbrane Srbije nije ništa drugo do prepakovana verzija strategije zločinačkog režima Slobodana Miloševića

Strategija odbrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije predstavlja grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

Šefik Džaferović. Arhiv

Avaz.ba

25.12.2019

Strategija odbrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije predstavlja grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ocjenjuje Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za sigurnost i odbranu Republike Srbije, predstavlja izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini. Entitet Republika Srpska dio je suverene države Bosne i Hercegovine i nije samo entitet srpskog naroda nego i bošnjačkog, i hrvatskog, i svih drugih naroda koji tamo žive, kao, uostalom, i cijela Bosna i Hercegovina.

Ustav Bosne i Hercegovine jedini je zaštitnik ove zemlje, svih njenih dijelova i naroda, i to ne mogu biti druge države, a pogotovo ne one koje su, zbog učešća u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ustavom Bosne i Hercegovine predviđen je način kako njegovog funkcioniranja, tako i eventualnih izmjena. Tu nema i nikada neće biti mjesta za druge države. To je pitanje samo Bosne i Hercegovine i nas koji u njoj živimo.

Imajući u vidu razne teze koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije o "zaštiti srpskog naroda gdje god on da živi", zatim "da Republika Srpska nema vojsku, ali je ima srpski narod" i slično, može se zaključiti da navedena strategija nije ništa drugo do prepakovana verzija strategije koju je devedesetih godina prošlog stoljeća pokušao da provede zločinački režim Slobodana Miloševića.

Još jedanput podsjećam da Republika Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, već potpisnica s jasno preuzetim obavezama. Ključna obaveza je propisana u članu 1. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, gdje je jasno navedeno da se Srbija mora suzdržati od svakog djelovanja uperenog protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine - navodi se u Džeferovićevom reagiranju. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.