REAKCIJE

Dodik u odbrani Srbije: Komšić i Džaferović još nisu izašli iz rata

Izjavio da ne shvata šta je razlog histerije iz Sarajeva

Milorad Dodik. Arhiv

Srna

25.12.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da ni Željko Komšić ni Šefik Džaferović, kao učesnici građanskog rata u BiH devedesetih godina, ako je suditi po retorici koju koriste govoreći o Srbiji i njenom rukovodstva, još, izgleda, nisu izašli iz rata.

- Srbija je suverena, nezavisna i prijateljska država, koja ima suvereno pravo da odlučuje o svim važnim pitanjima za srpski narod i srpsku državu i izuzetno smo im zahvalni što Republiku Srpsku gledaju kao prioritetno vanjskopolitičko pitanje - naglasio je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentira reakcije članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića na Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, Dodik je rekao da ne shvata šta je razlog histerije koja je stigla iz Sarajeva, osim da se zadržava potreba pogršavanja odnosa sa dva najvažnija susjeda Srbijom i Hrvatskom.

- Istrajavajući na lažima o agresiji i genocidu, koji se nisu dogodili i s kojima Srbija nema veze, i nakon 24 godine od završetka rata, akt je najdubljeg neprijateljstva. Kako neko s tom i takvom retorikom može držati lekciju o dizanju tenzija? Ne mogu država Srbija i njeno rukovodstvo služiti kao moneta za potkusurivanje u najnovijim međubošnjačkim političkim trvenjima pa preporučujem i Komšiću i Džaferoviću da se uozbilje - istaknuo je Dodik.

Naglasio je da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, u okviru koga Republika Srpska ima svoju ustavom garantiranu poziciju, kao i Sporazum o specijalnim paralelnim vezama.

- Pozivam Komšića i Džaferovića da bar poštuju suverenitet Srbije i ne miješaju se u unutrašnja pitanja prijateljske i susjedne zemlje - poručio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.