AKCIJA TWINS

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog navođenja na prostituciju

Stupali u kontakt s djevojkama koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju te ih navodili na pružanje seksualnih usluga za novac

Tužilaštvo BiH. Avaz

Fena

26.12.2019

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, u okviru međunarodne operacije kodnog naziva "Twins" Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u Austriji i Njemačkoj, podigao je optužnicu protiv pet osoba zbog navođenja na prostituciju.

Optužnica je podignuta protiv Almira Hadžiahmetovića (39), Ermina Šalake (32), Alena Hodžića (33), Abdulaha Međića (51) i Almira Grgića (37).

Optuženi se terete da su u periodu od januara 2015. do 4. novembra 2016., prvooptuženi kao organizator i rukovodilac grupe, a ostali optuženi kao članovi grupe s tačno određenim ulogama, radi stjecanja lične materijalne koristi, stupali u kontakt s djevojkama koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju te ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac, kao i organizirali pružanje tih usluga na području Austrije i Njemačke.

U optužnici je navedeno da su optuženi izrađivali i kreirali profile djevojaka na internet-stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijalnim klijentima na njemačkom jeziku te dogovarali datume, vrijeme, mjesto i cijenu pružanja seksualnih usluga.

Žrtve su u ovom krivičnom djelu bile u teškom položaju s obzirom na to da se radilo o osobama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, a nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području, što im je dodatno otežavalo situaciju.

Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobivenog novca, a istragom je utvrđeno da je prvooptuženom putem deviznih transakcija iz inozemstva uplaćivan dio novca koji je stečen prostitucijom, čime je ostvario nezakonitu imovinsku korist od 154.858,99 KM, od čega su značajan iznos uzimali i drugi optuženi.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom međunarodno navođenje na prostituciju iz Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem 200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.