AKTUELNO

Rijaset IZ u BiH: Opasne prijetnje Andrije Mandića muslimanima u Crnoj Gori

Islamska zajednica BiH. Arhiv

Avaz.ba

26.12.2019

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osudio je na današnjoj sjednici opasne prijetnje koje je Andrija Mandić, poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, uputio muslimanima. 

- Ovakve prijetnje novim zločinima i genocidom ne smiju proći neprimijećeno niti bez posljedica - navodi se u saopćenju Rijaseta.

Rijaset je, također, izrazio zabrinutost zbog nove Strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, u kojoj se prvi put kao "vanjskopolitički prioritet ističe očuvanje Republike Srpske", saopćila je Mina.

Ovim se Vojsci i sigurnosnim agencijama Srbije daje mandat da se nezakonito upliću u nadležnosti suverene države Bosne i Hercegovine i takva saradnja se ne može podvesti pod dejtonski okvir posebnih veza bosanskohercegovačkog entiteta RS i Republike Srbije. Za Rijaset je ovo prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i najava moguće nove agresije. Ovaj potez problematičan je i zbog nedavne odluke Republike Srbije o "rehabilitaciji" dvije brigade Vojske Srbije koje su učestvovale u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju.

Rijaset želi upozoriti domaću i međunarodnu javnost da su ove poruke i potezi političara i institucija u susjednim državama unijeli nemir među Bošnjake, ali i druge muslimane na ovim prostorima, te da bi ih svi oni kojima je stalo do mira i budućnosti ovog dijela Evrope, trebali shvatiti ozbiljno i o njima se očitovati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.